Big Data v technologiích IBM

Název práce: Big Data v technológiách IBM
Autor(ka) práce: Šoltýs, Matej
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Novotný, Ota
Oponenti práce: Hrabina, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca predstavuje Big Data technológie a ich možné využitie a uplatnenie. Teoretická časť práce je najprv zameraná na definovanie termínu Big Data. Ďalej sa zameriava na technológiu Big Data, konkrétne framework Hadoop. Popísané sú princípy Hadoop-u, ako je distribuované uloženie a spracovanie dát a postupne aj jeho jednotlivé komponenty. Následne sú predstavení najväčší dodávatelia Big Data technológií. Prípady možného využitia Big Data technológií a niekoľko prípadových štúdií je popísaných v závere tejto časti diplomovej práce. Praktická časť práce popisuje realizovaný demonštračný príklad použitia Big Data technológií a je rozdelená do dvoch kapitol. Prvá kapitola praktickej časti popisuje v konceptuálnej rovine návrh demonštračného príkladu, použité produkty a architektúru riešenia. Na základe toho je v druhej kapitole popísaná realizácia demonštračného príkladu, od prípravy prostredia až po vytváranie jednotlivých aplikácií. Výstupom tejto diplomovej práce je popis a charakteristika Big Data, predstavenie najväčších dodávateľov a ich produkty na Big Data, popis možných prípadov využitia Big Data technológií a hlavne realizácia demonštračného príkladu v Big Data nástrojoch od spoločnosti IBM.
Klíčová slova: IBM BigInsights; Apache Hadoop; textová analýza; business intelligence; HDFS; Big Data
Název práce: Big Data v technologiích IBM
Autor(ka) práce: Šoltýs, Matej
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Novotný, Ota
Oponenti práce: Hrabina, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce představuje Big Data technologie a jejich možné využití a uplatnění. Teoretická část práce je nejprve zaměřená na definování termínu Big Data. Dále se zaměřuje na technologie Big Data, konkrétně framework Hadoop. Popsané jsou principy Hadoop-u, jako je distribuované uložení a zpracovaní dat a postupně také jeho jednotlivé komponenty. Následně jsou představeni největší dodavatelé Big Data technologií. Případy možného využití Big Data technologií a několik případových studií je popsaných v závěru této časti diplomové práce. Praktická část práce popisuje realizovaný demonstrační příklad použití Big Data technologií a je rozdělená do dvou kapitol. První kapitola praktické části popisuje v konceptuální rovině návrh demonstračního přikladu, použité produkty a architekturu řešení. Na základě toho je v druhé kapitole popsaná realizace demonstračního přikladu, od přípravy prostředí až po vytváření jednotlivých aplikací. Výstupem této diplomové práce je popis a charakteristika Big Data, představení největších dodavatelů a jejich produkty na Big Data, popis možných případů využití Big Data technologií a hlavně realizace demonstračního přikladu v Big Data nástrojích od společnosti IBM.
Klíčová slova: HDFS; Big Data; Apache Hadoop; textová analýza; business intelligence; IBM BigInsights
Název práce: Big Data in technologies from IBM
Autor(ka) práce: Šoltýs, Matej
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Novotný, Ota
Oponenti práce: Hrabina, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This diploma thesis presents Big Data technologies and their possible use cases and applications. Theoretical part is initially focused on definition of term Big Data and afterwards is focused on Big Data technology, particularly on Hadoop framework. There are described principles of Hadoop, such as distributed storage and data processing, and its individual components. Furthermore are presented the largest vendors of Big Data technologies. At the end of this part of the thesis are described possible use cases of Big Data technologies and also some case studies. The practical part describes implementation of demo example of Big Data technologies and it is divided into two chapters. The first chapter of the practical part deals with conceptual design of demo example, used products and architecture of the solution. Afterwards, implementation of the demo example is described in the second chapter, from preparation of demo environment to creation of applications. Goals of this thesis are description and characteristics of Big Data, presentation of the largest vendors and their Big Data products, description of possible use cases of Big Data technologies and especially implementation of demo example in Big Data tools from IBM.
Klíčová slova: Apache Hadoop; HDFS; Big Data; business intelligence; text analysis; IBM BigInsights

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 9. 2014
Datum podání práce: 24. 4. 2015
Datum obhajoby: 29. 5. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/49702/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: