Vliv přímých zahraničních investic na ekonomiku Mexika

Název práce: Vplyv priamych zahraničných investícií na ekonomiku Mexika
Autor(ka) práce: Praženicová, Alžbeta
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Müller, David
Oponenti práce: Kosmelová , Lucie
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto práce je analýza investičného prostredia Mexika a posúdenie významu a vplyvu priamych zahraničných investícií (PZI) na jeho ekonomiku. V prvej kapitole práce sú charakterizované kľúčové pojmy, ktoré súvisia s problematikou priamych zahraničných investícií. Následne na to sa druhá časť práce zaoberá analýzou vlastností mexickej ekonomiky, z ktorých sú nasledovne špecifikované tie, ktoré sú v súčasnosti považované za motivačné faktory prílivu PZI. V rámci tohto rozboru je samostatná kapitola venovaná aj novoprijatým reformám zo strany mexickej vlády, od ktorých sa očakáva, že výrazne prispejú k nárastu prílivu PZI v ďalšom období. V závere je pozornosť sústreďovaná na vývoj štruktúry PZI a jej zmeny v prelomovom období pred a po zavedení už spomínaných štrukturálnych reforiem. Práca je uzatvorená konštatovaním nových investičných príležitostí, ktoré sa v Mexiku otvárajú.
Klíčová slova: investičné prostredie; Mexiko; priame zahraničné investície
Název práce: Vliv přímých zahraničních investic na ekonomiku Mexika
Autor(ka) práce: Praženicová, Alžbeta
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Müller, David
Oponenti práce: Kosmelová , Lucie
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této práce je analýza investičního prostředí Mexika a posouzení významu a vlivu přímých zahraničních investic (PZI) na jeho ekonomiku. V první kapitole práce jsou charakterizovány klíčové pojmy, které souvisejí s problematikou přímých zahraničních investic. Následně na to se druhá část práce zabývá analýzou vlastností mexické ekonomiky, z nichž jsou následovně specifikovány ty, které jsou v současnosti považovány za motivační faktory přílivu PZI. V rámci tohoto rozboru je samostatná kapitola věnována i nově příchozím reformám ze strany mexické vlády, od nichž se očekává, že výrazně přispějí k nárůstu přílivu PZI v dalším období. V závěru je pozornost soustřeďování na vývoj struktury PZI a její změny v přelomovém období před a po zavedení již zmíněných strukturálních reforem. Práce je uzavřena konstatováním nových investičních příležitostí, které se v Mexiku otevírají.
Klíčová slova: Mexiko; investiční prostředí; přímé zahraniční investice
Název práce: The impact of foreign direct investments on the economy of Mexico
Autor(ka) práce: Praženicová, Alžbeta
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Müller, David
Oponenti práce: Kosmelová , Lucie
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of the thesis is to analyse investment climate in Mexico and to review the importance and impact of foreign direct investments (FDI) on its economy. The first chapter of this thesis elaborates with key characteristics related to foreign direct investments. Furthermore, the second chapter is focused on the analysis of characteristics of the Mexican economy and subsequently there are specified those, that are considered as motivational factors of FDI inflows. Within this analysis there is a separate chapter dealing with newly adopted reforms by the Mexican government which are expected to be a significant contribution to an increase in FDI flows in the next period. Consequently, attention is focused on the development of the structure of FDI and its ground-breaking changes in the period before and after the introduction of the above mentioned structural reforms. At the end of the thesis there are reviewed new investment opportunities opening up in Mexico.
Klíčová slova: Mexico; foreign direct investments; investment environment

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 31. 8. 2014
Datum podání práce: 30. 4. 2015
Datum obhajoby: 1. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/48965/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: