Vliv krize na kapitálové toky v eurozóně

Název práce: Vplyv krízy na kapitálové toky v eurozóne
Autor(ka) práce: Šándor, Peter
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Šaroch, Stanislav
Oponenti práce: Hnát, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto diplomovej práce je analyzovať vývoj kapitálových tokov v rámci eurozóny a v rámci vybraných členských štátov, a to s ohľadom na hypotézu o dostatočnom nahradení súkromných kapitálových tokov tými oficiálnymi. Overenie hypotézy je založené na identifikovaní prudkých zmien kapitálových tokov pomocou modelu Forbesa a Warnocka. Celá práca je koncipovaná do troch hlavných kapitol. Prvá je venovaná vývoju krízy v eurozóne a prijatiu dôležitých reformných krokov ako odpoveď na vzniknutú nepriaznivú situáciu. Druhá kapitola sa venuje vymedzeniu čistých a hrubých kapitálových tokov a ich vývoju v rámci tzv. extrakomunitárnych tokov. Záverečná časť sa zameria na analýzu intrakomunitárnych kapitálových tokov a tokov vybraných členských krajín.
Klíčová slova: kapitálové toky; európska dlhová kríza; model Forbesa a Warnocka
Název práce: Vliv krize na kapitálové toky v eurozóně
Autor(ka) práce: Šándor, Peter
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Šaroch, Stanislav
Oponenti práce: Hnát, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této diplomové práce je analyzovat vývoj kapitálových toků v rámci eurozóny a v rámci vybraných členských států, a to s ohledem na hypotézu o dostatečném nahrazení soukromých kapitálových toků těmi oficiálními. Ověření hypotézy je založeno na identifikování prudkých změn kapitálových toků pomocí modelu Forbese a Warnocka. Celá práce je koncipována do tří hlavních kapitol. První je věnována vývoji krize v eurozóně a přijetí důležitých reformních kroků jako odpověď na vzniklou nepříznivou situaci. Druhá kapitola se věnuje vymezení čistých a hrubých kapitálových toků a jejich vývoji v rámci tzv. extrakomunitárnych toků. Závěrečná část se zaměří na analýzu intrakomunitárních kapitálových toků a toků vybraných členských zemí.
Klíčová slova: kapitálové toky; evropská dluhová krize; model Forbesa a Warnocka
Název práce: The impact of the crisis on capital flows in the euro area
Autor(ka) práce: Šándor, Peter
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Šaroch, Stanislav
Oponenti práce: Hnát, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this master thesis is to analyze the development of capital flows within the euro area and within selected Member States, with respect to the hypothesis of a sufficient replacement of private capital flows with official ones. Verification of the hypothesis is based on identifying sudden changes in capital flows, using the model created by Mr.Forbes and Mr.Warnock. The entire work is conceived into three main chapters. The first is dedicated to the development of the crisis in the euro area and the adoption of important reform measures as response to the resulting unfavorable situation. The second chapter deals with the definition of net and gross capital flows and their development in the so-called extra-area flows. The final section is focused on the analysis of intra-area capital flows and flows in selected member countries.
Klíčová slova: European debt crisis; Forbes-Warnock model; capital flows

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 9. 2012
Datum podání práce: 15. 5. 2015
Datum obhajoby: 9. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/38945/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: