Způsoby definování požadavků pro výkonnostní testování softwaru

Název práce: Způsoby definování požadavků pro výkonnostní testování softwaru
Autor(ka) práce: Vodrážka, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Buchalcevová, Alena
Oponenti práce: Strharský, Jaroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce je zaměřena na způsoby definování požadavků pro výkonnostní testování softwaru, a to jak v praxi (na základě průzkumu), tak i v teorii. Cílem práce je analyzovat způsoby definování výkonnostních požadavků, které se reálně využívají na IT projektech. Pro dosažení tohoto cíle je nutné nejprve vymezit pojmy výkonnostního testování, realizovat a vyhodnotit průzkum použití způsobů definování výkonnostních požadavků v praxi a poté provést analýzu způsobů definování požadavků pro výkonnostní testování softwaru z pohledu jejich použitelnosti pro různé typy IT projektů. Přínosem práce je ucelené představení problematiky výkonnostního testování softwaru a především náhled na v praxi užívané způsoby definování výkonnostních požadavků a problémy s nimi spojené, prostřednictvím mnou realizovaného a vyhodnoceného průzkumu. Závěry plynoucí z tohoto průzkumu shrnují, které způsoby definování výkonnostních požadavků jsou aplikované na konkrétní typy IT projektů, které tyto způsoby se osvědčily a které problémy se v určitých případech vyskytují v praxi. Diplomová práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část objasňuje základní pojmy související s výkonnostním testováním softwaru. Dále je v této části popsána Metodika definování výkonnostních požadavků dle Toma Gilba. Praktická část je zaměřena na realizaci a vyhodnocení průzkumu použití způsobů definování výkonnostních požadavků v praxi a na provedenou analýzu způsobů definování výkonnostních požadavků s ohledem na určité typy projektů.
Klíčová slova: výkonnostní testování softwaru; požadavky na výkonnostní testy softwaru; výkonnostní parametry softwaru
Název práce: Ways of defining the requirements for performance testing software
Autor(ka) práce: Vodrážka, Michal
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Buchalcevová, Alena
Oponenti práce: Strharský, Jaroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis is focused on ways of defining the requirements for performance testing software, both in practice (based on survey) as well as in theory. The aim of this thesis is to analyze ways of defining performance requirements, which are actually used on IT projects. In order to achieve this goal it is necessary to define concepts of performance testing, implement and evaluate the survey of the using ways of defining performance requirements in practice and then analyze ways of defining performance requirements in terms of their applicability to different types of IT projects. The contribution of this thesis is the comprehensive introduction performance testing software issues and mainly insight into ways of defining performance requirements used in practice and problems associated with them, through the survey, which was implemented and evaluated by myself. The conclusions resulting from this survey summarize which ways of defining performance requirements are applied to specific types of IT projects, which of these ways worked and which problems in certain cases that occur in practice. The thesis is divided into theoretical and practical part. The theoretical part explains the basic concepts associated with performance testing software. In this part, there is also described the methodology of defining performance requirements according to Tom Gilb. The practical part is focused on the realization and evaluation of survey of the using ways of defining performance requirements in practice and on the analysis ways of defining performance requirements with respect to certain types of projects.
Klíčová slova: requirements for performance testing of software; performance testing; performance parameters of software

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 1. 2015
Datum podání práce: 29. 4. 2015
Datum obhajoby: 2. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/50795/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: