Informační etika na sociálních sítích

Název práce: Informačná etika na sociálnych sieťach
Autor(ka) práce: Harňaková, Soňa
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Sigmund, Tomáš
Oponenti práce: Čermák, Radim
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca poukazuje na výhody a riziká, ktoré vyplývajú z užívania sociálnych sietí a posúdenia, či sociálne siete konajú v súlade s etickými princípmi. Prvá časť práce sa zaoberá informáciami, etikou a informačnou etikou, ktorá vzniká z potreby aplikovať morálne princípy do oblasti spracovávania informácií. Druhá kapitola tejto práce vytyčuje základné aspekty sociálnych sietí, ich vplyv na spoločnosť, popisuje kľúčové výhody aj nevýhody spojené s ich používaním a stručne charakterizuje najpopulárnejšie sociálne siete v Českej republike. Ďalšia kapitola sa venuje zákonom a smerniciam vydaných Českou republikou a Európskou úniou, ktorých hlavným cieľom je chrániť ľudí pracujúcich s informáciami a taktiež užívateľov aj správcov sociálnych sietí. Štvrtá kapitola uvádza niekoľko káuz v súvislosti s porušovaním etiky na sociálnych sieťach a odporúčania pre užívateľa ako sa chrániť v prostredí sociálnych sietí. V závere sa bakalárska práca zaoberá analyzovaním a vyhodnotením výsledkov prieskumu realizovaného prostredníctvom dotazníka.
Klíčová slova: sociálne siete; riziká sociálnych sietí; informačná etika; Etika; informácie; legislatíva
Název práce: Informační etika na sociálních sítích
Autor(ka) práce: Harňaková, Soňa
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Sigmund, Tomáš
Oponenti práce: Čermák, Radim
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce poukazuje na výhody a rizika, která vyplývají z užívání sociálních sítí a posouzení, zda sociální sítě jednají v souladu s etickými zásadami. První část práce se zabývá informacemi, etikou a informační etikou, která vzniká z potřeby aplikovat morální principy do oblasti zpracování informací. Druhá kapitola této práce vytyčuje základní aspekty sociálních sítí, jejich vliv na společnost, popisuje klíčové výhody i nevýhody spojené s jejich používáním a stručně charakterizuje nejpopulárnější sociální sítě v České republice. Další kapitola se věnuje zákonům a směrnicím vydaných Českou republikou a Evropskou unií, jejichž hlavním cílem je chránit lidi pracující s informacemi a také uživatele i správce sociálních sítí. Čtvrtá kapitola uvádí několik kauz v souvislosti s porušováním etiky na sociálních sítích a doporučení pro uživatele jak se chránit v prostředí sociálních sítí. V závěru se bakalářská práce zabývá analyzováním a vyhodnocením výsledků průzkumu realizovaného prostřednictvím dotazníku.
Klíčová slova: rizika sociálních sítí; informační etika; sociální sítě; informace; legislatíva; Etika
Název práce: Information ethics on social networks
Autor(ka) práce: Harňaková, Soňa
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Sigmund, Tomáš
Oponenti práce: Čermák, Radim
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis highlights the benefits and risks arising from using of social networks and assess if social networks are following ethical principles. The first part of the thesis deals with information, ethics and information ethics, which arises from the needs to apply ethical principles in the field of information processing. The second chapter of this thesis outlines the basic aspects of social networks and their impact on society, describes the key advantages and disadvantages associated with their usage and briefly characterizes the most popular social networks in Czech Republic. The next chapter deals with laws and regulations issued by the Czech Republic and the European Union, whose main objective is to protect people who work with information and also users and administrators of social networks. The fourth chapter presents several scandals in field of breaching ethics on social networks and recommendations for users to protect themselves in environment of social networks. At the end, the bachelor thesis deals with the analysis and evaluation of survey data through a questionnaire.
Klíčová slova: information; social networks; Ethics; information ethics; risks of social netwoks; legislation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 10. 2014
Datum podání práce: 1. 5. 2015
Datum obhajoby: 16. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/49994/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: