Pozice Írska po finanční a dluhové krizy

Název práce: Pozícia Írska po finančnej a dlhovej kríze
Autor(ka) práce: Šišková, Dominika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Hnát, Pavel
Oponenti práce: Fialová, Barbora
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca sa zaoberá vývojom írskeho hospodárstva od konca 80. rokov až po súčasnosť. Hlavným cieľom tejto práce je zistiť, aký vplyv mala finančná a dlhová kríza, ktorá v roku 2008 zasiahla Írsko, na priame zahraničné investície, ako sa zmenili podmienky pre investovanie v krajine. Prvá časť práce je venovaná zázračnej premene írskeho hospodárstva, ktorou prešlo v 90. rokoch. Ďalej sa táto časť venuje následnému pozitívnemu vývoju, ktorý v krajine nastal. Tento priebeh je demonštrovaný na vývoji makroekonomických ukazovateľov. Druhá časť obsahuje informácie o vzniku a priebehu finančnej krízy v Írsku, ktorá neskôr prerástla až do dlhovej krízy -- sú tu uvedené opatrenia, ktoré boli vykonané so zreteľom na záchranu írskej ekonomiky. Posledná, tretia časť, je zameraná na súčasný stav írskeho hospodárstva. Zameriava sa hlavne na zmeny, ku ktorým došlo v porovnaní s predkrízovým obdobím. Výsledkom práce je zistenie, že momentálna situácia v Írsku je už pomerne stabilizovaná, objem priamych zahraničných investícií je už takmer na predkrízovej úrovni.
Klíčová slova: Írsko; priame zahraničné investície; finančná kríza
Název práce: Pozice Írska po finanční a dluhové krizy
Autor(ka) práce: Šišková, Dominika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Hnát, Pavel
Oponenti práce: Fialová, Barbora
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zaobírá vývojem irského hospodářství od konce 80. let až po současnost. Hlavním cílem této práce je zjistit, jaký vliv měla finanční a dluhová krize, která od roku 2008 zasáhla Irsko, na přímé zahraniční investice, jak se změnily podmínky pro investování v krajině. První část práce je věnována zázračné přeměně irského hospodářství, kterou prošlo v 90. letech. Dále se tato část věnuje následnému pozitivnímu vývoji, který v krajině nastal. Tento průběh je demonstrovaný na vývoji makroekonomických ukazatelů. Druhá část obsahuje informace o vzniku a průběhu finanční krize v Irsku, která později přerostla až do dluhové krize -- jsou zde uvedena opatření, které byly vykonané se zřetelem na záchranu irské ekonomiky. Poslední, třetí část, je zaměřená na současný stav irského hospodářství. Zaměřuje se hlavně na změny, ke kterým došlo v porovnání s předkrizovým obdobím. Výsledkem práce je zjištění, že momentální situace v Irsku je už poměrně stabilizovaná, objem přímých zahraničních investic je už téměř na předkrizové úrovni.
Klíčová slova: Irsko; finanční krize; přímé zahraniční investice
Název práce: Position of Ireland after financial and debt crisis
Autor(ka) práce: Šišková, Dominika
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Hnát, Pavel
Oponenti práce: Fialová, Barbora
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with the development of the Irish economy since the end of 1980S until today. The aim is to learn to what extent the financial and debt crisis that hit Ireland in 2008 came to influence foreign direct investment flows. The thesis will focus more specifically on the resulting changes in investment conditions. The first part of the thesis will take up the sharp upswing in the Irish economy in the 1990s and its equally positive aftermath in the years thereafter, as manifested in various macroeconomic indicators. The second part will discuss the beginnings and the evolution of the Irish financial crisis that in due course led to the country's debt crisis, and will raise the various measures taken to save the national economy. The last and third part of the thesis will focus on the present situation in Ireland, including a comparison with the situation before the crisis. A general conclusion of the thesis will be that the Irish economy now seems to have regained a certain stability, with inward direct investment almost back to pre-crisis levels.
Klíčová slova: financial crisis; Ireland; foreign direct investment

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 4. 2014
Datum podání práce: 5. 5. 2015
Datum obhajoby: 3. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/47695/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: