Chilský hospodářský zázrak a jeho dopady na současnou ekonomiku země

Název práce: Chilský hospodársky zázrak a jeho dopady na súčasnú ekonomiku krajiny
Autor(ka) práce: Balleková, Lenka
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavlík, Petr
Oponenti práce: Musiyenko, Svitlana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto bakalárskej práce je objasnenie a zhodnotenie silného vplyvu Augusta Pinocheta a jeho diktatúry v Chile. Práca analyzuje vývoj ekonomických a politických faktov od 70. rokov minulého storočia až po súčasnosť. Zamerala som sa na silnejúci vplyv chicagských študentov a ich ekonomický prevrat v období vlády Pinocheta. Detailne sú rozpracované ekonomické reformy, ktorými si Chile vylepšilo situáciu doma i vo svete a ktoré dnes označujeme za hospodársky zázrak krajiny. Práca je rozdelená do piatich kapitol, ktoré sa jednotlivo venujú ekonomickému dianiu. Práca je spracovaná od socialistického režimu a nesprávne riadeného ekonomického modelu za čias vlády Salvadora Allendeho, ktorého vládu rozoberám v prvej kapitole. Nasledujúce kapitoly popisujú postupné vládnutie Augusta Pinocheta, jeho krutovládu, liečbu ekonomiky šokom pri zavedení jednotlivých reforiem a následné zavedenie demokracie začiatkom 90. rokov 20. storočia. Z analýzy historických dát až po súčasnosť autorka v závere popisuje prognózy vývoja a súčasný stav ekonomiky v Chile.
Klíčová slova: návrat k demorkacii; Chicago Boys; liberalizácia ekonomiky; Pinochet; Chile; hospodársky zázrak
Název práce: Chilský hospodářský zázrak a jeho dopady na současnou ekonomiku země
Autor(ka) práce: Balleková, Lenka
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavlík, Petr
Oponenti práce: Musiyenko, Svitlana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této práce je objasnění a zhodnocení silného vlivu Augusta Pinocheta a jeho diktatury v Chile. Práce analyzuje vývoj ekonomických a politických faktů od 70. let minulého století až po současnost. Zaměřila jsem se na sílící vliv chicagských studentů a jejich ekonomický převrat v období vlády Pinocheta. Detailně jsou rozpracovány ekonomické reformy, kterými si Chile vylepšilo situaci doma i ve světě a které dnes označujeme za hospodářský zázrak země. Práce je rozdělena do pěti kapitol, které se jednotlivě věnují ekonomickému dění. Práce je zpracována od socialistického režimu a nesprávné řízeného ekonomického modelu za vlády Salvadora Allendeho, jehož vládu rozebírám v první kapitole. Následující kapitoly popisují postupné vládnutí Augusta Pinocheta, jeho krutovládu, léčbu ekonomiky šokům při zavedení jednotlivých reforem a následné zavedení demokracie počátkem 90. let 20. století. Z analýzy historických dat až po současnost autorka v závěru popisuje prognózy vývoje a současný stav ekonomiky v Chile.
Klíčová slova: Chicago Boys; Chile; Pinochet; liberalizace ekonomiky; návrat k demorkaci; hospodářský zázrak
Název práce: Chilean economic miracle and its impact on the current state economy
Autor(ka) práce: Balleková, Lenka
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Pavlík, Petr
Oponenti práce: Musiyenko, Svitlana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this thesis is to clarify and evaluate the strong impact of Augusto Pinochet and his dictatorship in Chile. The work analyzes the development of economic and political facts from the 70s of last century to the present. I focused on the impact of a strengthening of Chicago students and their economic upheaval during the reign of Pinochet. The economic reforms are worked out in details which have improved the situation of Chile at home and abroad and which we now call Chilean miracle. The work is divided into five chapters, which are respectively dedicated to economic affairs. The work is handled by the socialist regime and mismanagement of the economic model in the time of the government of Salvador Allende, as discussed in the first chapter. The following sections describe the progressive governance of Augusto Pinochet, his tyranny, economic shock treatment of introducing various reforms and the subsequent introduction of democracy early 90s of the 20th century. An analysis of historical data to the present author at the end of the forecast describes the development and present state of the economy in Chile.
Klíčová slova: a return to democracy; liberalization of economy; Chicago Boys; Pinochet; Chile; economic miracle

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 2. 2014
Datum podání práce: 30. 4. 2015
Datum obhajoby: 10. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/46555/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: