Automobilový průmysl a investiční prostředí Slovenska

Název práce: Automobilový priemysel a investičné prostredie Slovenska
Autor(ka) práce: Ivan, Samuel
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Müller, David
Oponenti práce: Kopecký, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca je zameraná na automobilový priemysel na Slovensku a investičné prostredie tejto krajiny. V jej prvej časti sú vysvetlené základné pojmy, a to priame zahraničné investície, investičné prostredie a investičné stimuly. Následne sú tieto pojmy znázornené prakticky v kontexte hospodárskej štruktúry Slovenskej republiky. V tretej kapitole práca pojednáva o vývoji priemyslu s dôrazom na históriu automobilového priemyslu na Slovensku. Štvrtá kapitola rieši súčasné postavenie tunajšieho automobilového priemyslu práca tu porovnáva množstvo vyrobených autmobilov na Slovensku s inými krajinami. Táto kapitola sa tiež sústreďuje na otázky zamestnanosti v automobilovom priemysle. V záverečnej kapitole sa práca zameriava na automobilky pôsobiace na území tejto krajiny, rieši ich produkciu v jednotlivých rokoch, exportné zameranie a spoločesnkú zodpovednosť. Záverom sa pokúša naznačiť možnú budúcnosť automobilového priemyslu na Slovensku.
Klíčová slova: investičné prostredie; automobilový priemysel; investičné stimuly
Název práce: Automobilový průmysl a investiční prostředí Slovenska
Autor(ka) práce: Ivan, Samuel
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Müller, David
Oponenti práce: Kopecký, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce je zaměřena na automobilový průmysl na Slovensku a investiční prostředí této země. V její první části jsou vysvětleny základní pojmy, a to přímé zahraniční investice, investiční prostředí a investiční pobídky. Následně jsou tyto pojmy znázorněny prakticky v kontextu hospodářské struktury Slovenska. Ve třetí kapitole práce pojednává o vývoji průmyslu s důrazem na historii automobilového průmyslu na Slovensku. Čtvrtá kapitola řeší současné postavení zdejšího automobilového průmyslu, práce zde porovnává množství vyrobených automobilů na Slovensku s jinými zeměmi. Tato kapitola se také soustředí na otázky zaměstnanosti v automobilovém průmyslu. V závěrečné kapitole se práce zaměřuje na automobilky působící na území této země, řeší jejich produkci v jednotlivých letech, exportní zaměření a společenskou odpovědnost. Závěrem se pokouší naznačit možnou budoucnost automobilového průmyslu na Slovensku.
Klíčová slova: automobilový průmysl; investiční pobídky; investiční prostředí
Název práce: Automotive industry and Investment climate in Slovakia
Autor(ka) práce: Ivan, Samuel
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Müller, David
Oponenti práce: Kopecký, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis focuses on automotive industry in Slovakia and investment climate in this country. In the first part, some basic terms such as foreign direct investment, investment climate and investment incentives are explained. Later these terms are described in the context of the economic structure of the Slovak Republic. In the third chapter, this thesis focuses on development of industry with a special attention to the history of Slovak automotive industry. Fourth chapter explains present situation of the automotive industry; thesis here sompares an amount of produced cars in Slovakia with other countries. This chapter is also focused on the employment in the automotive industry in Slovakia. Last chapter deals with automobile producers in this country;it is aimed to their production, export and social responsibility. Eventually, it also tries to sketch a possible future of the automotive industry in Slovakia.
Klíčová slova: investment incentives; automotive industry ; investment climate

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 31. 8. 2014
Datum podání práce: 30. 4. 2015
Datum obhajoby: 1. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/48966/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: