Mezinárodní trh s cukrem
Název práce: | Mezinárodní trh s cukrem |
---|---|
Autor(ka) práce: | Medunová, Tereza |
Typ práce: | Bakalářská práce |
Vedoucí práce: | Čajka, Radek |
Oponenti práce: | Richter, Stanislav |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | Cílem práce je vymezit a zhodnotit postavení komodity cukru na mezinárodním trhu včetně nastínění jeho budoucího směřování. Komodita je charakterizována co do získávání, využití a základních parametrů a zasazena do Společné zemědělské politiky Evropské unie. Následkem cukerní reformy bylo snížení produkce a ceny cukru v členských státech a transformace EU na čistého importéra této komodity. Většina světové produkce cukru se přesouvá do rozvojových zemí. Snahy WTO o odstraňování překážek, jinak silně regulovaného obchodu s cukrem, jsou kvůli rozdílným zájmům členských států zdlouhavé. To je jeden z důvodů, proč cena cukru neklesá tak rychle, jak se předpokládalo. Budoucí vývoj cukerního trhu by měl být determinován rostoucí poptávkou v rozvíjejících se ekonomikách, větší liberalizací trhů a produkcí bioetanolu. |
Klíčová slova: | cukerní reforma; třtinový cukr; bílý cukr; obchod cukrem; WTO; bioetanol |
Název práce: | The International Sugar Market |
---|---|
Autor(ka) práce: | Medunová, Tereza |
Typ práce: | Bachelor thesis |
Vedoucí práce: | Čajka, Radek |
Oponenti práce: | Richter, Stanislav |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | The aim of this thesis is to define and evaluate the position of sugar as a commodity within the international sugar market, including the outline of its future trends. Commodity is characterized in terms of its extraction, use and basic parameters and set into the Common Agricultural Policy of the EU. The EU sugar reform has resulted in the reduction in sugar volume produced by the member states and the transformation of the EU to a net sugar importer. Most of the world's sugar production is being shifted to developing countries. Due to the different attitudes of the WTO's members are efforts to eliminate barriers of the regulated sugar trade complicated. That is one reason why the price of sugar does not decrease as fast as expected. Future state of the sugar market should be determined by growing demand in emerging economies, further liberalization and the production of bioethanol. |
Klíčová slova: | sugar trade; the WTO; bioethanol; sugar reform; white sugar; cane sugar |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod |
---|---|
Typ studijního programu: | Bakalářský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Bc. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Fakulta mezinárodních vztahů |
Katedra: | Katedra mezinárodního podnikání |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 10. 2. 2014 |
---|---|
Datum podání práce: | 30. 4. 2015 |
Datum obhajoby: | 2. 6. 2015 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/46342/podrobnosti |