Testování softwaru v agilních metodikách

Název práce: Testování softwaru v agilních metodikách
Autor(ka) práce: Blažková, Tereza
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Doležel, Michal
Oponenti práce: Buchalcevová, Alena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Agilní metodiky nabývají stále větší oblíbenosti. Firmy se stále více snaží do svých procesů vývoje zapojit alespoň některé agilní prvky, které pomáhají zlepšit jejich "tradiční" proces a při správné aplikaci mohou přinést rychlejší dodání a kvalitnější konečný produkt. Tato bakalářská práce se zabývá testováním softwaru zejména v rámci agilních metodik. Jelikož jsou všechny agilní metodiky postavené na stejném základu, který se nazývá Manifest agilního vývoje softwaru, jsou nejprve vymezeny agilní principy definované v tomto manifestu. Další část se již věnuje agilnímu testování, zejména roli agilního testera a jednotlivým testovacím technikám, které jsou využívány v agilních projektech. Nakonec se tato část práce zabývá analýzou hlavních odlišností mezi agilními a tradičními (rigorózními) metodikami. V praktické části je řešen výběr vhodné metodiky vývoje softwaru pomocí systému METES. Ten je rozšířen o významná kritéria pokrývající celý testovací proces, která by mohla ovlivnit výběr metodiky vývoje. Cílem práce je představení agilního testování a činností, kterými se zabývají agilní testeři v rámci projektů. Dalším cílem je porovnání agilních metodik s tradičními metodikami. Tato práce může sloužit jako příručka pro budoucí agilní testery, kteří by se chtěli více seznámit s agilními principy a budoucí náplní své práce.
Klíčová slova: Agilní principy; Agilní testování; Testovací proces; METES; Tradiční metodika; Porovnání metodik
Název práce: Software Testing in Agile Methodologies
Autor(ka) práce: Blažková, Tereza
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Doležel, Michal
Oponenti práce: Buchalcevová, Alena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Agile methodologies become more popular. Companies increasingly look to involve at least some agile elements to their development processes that help to improve their "traditional" process and if properly applied, can provide faster delivery and better final product. This bachelor's study deals with software testing particularly in the context of agile methodologies. As all agile methodologies built on the same foundation called Manifesto for Agile Software Development there are initially defined agile principles described in this Manifesto. The next part is dedicated to the agile testing in particular the role of agile tester and various testing techniques that are used in agile projects. Finally, the study analyses the main differences between agile and traditional (rigorous) methodologies. The practical part deals with the selection of the appropriate software development methodology using a system METES. It is extended to a significant criteria covering the entire testing process, which could influence the choice of methodology development. The aim of this study is to show agile testing and activities with which agile testers deal in their projects. Another aim is to compare the agile methodologies with traditional methodologies. This work may be used as a guide for future agile testers who would like more familiar with agile principles and future content of their work.
Klíčová slova: METES; Testing process; Traditional methodology; Agile principles; Agile testing; Comparing methodologies

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 11. 2013
Datum podání práce: 1. 5. 2015
Datum obhajoby: 22. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/45292/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: