Komparace přípravy účetní závěrky z hlediska české a slovenské legislativy

Název práce: Komparácia prípravy účtovnej závierky z hľadiska českej a slovenskej legislatívy
Autor(ka) práce: Iľašová, Dominika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Roubíčková, Jaroslava
Oponenti práce: Štelbacky, Ján
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca je zameraná na porovnanie dvoch národných systémov vedenie účtovníctva vrámci príprav účtovnej závierky. Cieľom práce je poukázať na odlišnosti vo vybraných oblastiach prípravných prác pri zostavovaní účtovnej závierky a zároveň venovať pozornosť spoločným rysom jednotlivých účtovných systémov. Práca je členená do troch kapitol. Úvodná kapitola objasňuje pojem účtovná závierka, jej význam a cieľ. Súčasne je venovaná účtovným zásadám, pretože základné prípravné práce k jej zostavenie sú v práci koncipované neštandardne a to z pohľadu uplatňovania vybraných zásad. Za účelom zdôraznenia významu právnej úpravy v modeli kontinentálnej Európy sa časť prvej kapitoly zmieňuje aj o regulácii. Druhá kapitola podrobne zmapuje prípravné práce smerujúce k tvorbe účtovnej závierky vo vybraných oblastiach a to konkrétne účtovanie rezerv, opravných položiek, odpisov, kurzových rozdielov, inventarizačných rozdielov a dane z príjmov. Záverečná časť je zhrnutím poznatkov získaných procesom porovnávania uvedených národných koncepcií a tvorby tejto práce.
Klíčová slova: inventarizácia; účtovná uzávierka; rezervy; kurzové rozdiely; odpisy; účtovná závierka
Název práce: Komparace přípravy účetní závěrky z hlediska české a slovenské legislativy
Autor(ka) práce: Iľašová, Dominika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Roubíčková, Jaroslava
Oponenti práce: Štelbacky, Ján
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce je zaměřena na srovnání dvou národních systémů vedení účetnictví v rámci příprav účetní závěrky. Cílem práce je poukázat na odlišnosti ve vybraných oblastech přípravných prací při sestavování účetní závěrky a zároveň věnovat pozornost společným rysům jednotlivých účetních systémů. Práce je členěna do tří kapitol. Úvodní kapitola objasňuje pojem účetní závěrka, její význam a cíl. Současně je věnována účetním zásadám, protože základní přípravné práce k jejímu sestavení jsou v práci koncipovány nestandardně a to z pohledu uplatňování vybraných zásad. Za účelem zdůraznění významu právní úpravy v modelu kontinentální Evropy se část první kapitoly zmiňuje také o regulaci. Druhá kapitola podrobně zmapuje přípravné práce směřující k tvorbě účetní závěrky ve vybraných oblastech a to konkrétně účtování rezerv, opravných položek, odpisů, kurzových rozdílů, inventarizaci a dani z příjmů. Závěrečná část je shrnutím poznatků získaných procesem porovnávání uvedených národních koncepcí a tvorby této bakalářské práce.
Klíčová slova: inventarizace; účetní závěrka; kurzové rozdíly; rezervy; odpisy; účetní uzávěrka
Název práce: Comparison of the preparation of financial statements in the Czech and Slovak Republic
Autor(ka) práce: Iľašová, Dominika
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Roubíčková, Jaroslava
Oponenti práce: Štelbacky, Ján
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor thesis is focused on the comparison of two national accounting systems within the preparation of financial statements. The aim of the work is to point out the differences in selected fields of preparation of financial statement and at the same time to pay attention to common features of individual accounting systems. The thesis is divided into three chapters. The first chapter explains the term financial statement, its meaning and purpose. There are mentioned the accounting principles marginally because the preparatory work for preparation of the financial statements is formulated from the perspective of the application of selected accounting principles. To underline the importance of the legislation in the model of continental Europe, the part of the first chapter refers to regulation as well. The second chapter maps in detail the preparatory work leading to the formation of the financial statement, specifically accounting of provisions, value adjustments, depreciations, exchange differences, inventory control and income tax. The final chapter summarizes knowledge learned through the process of comparison of mentioned accounting systems and writing this thesis.
Klíčová slova: closing of books; depreciation; financial statements; provisions; exchange differences; inventory control

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra finančního účetnictví a auditingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 6. 2014
Datum podání práce: 31. 5. 2015
Datum obhajoby: 16. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/48229/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: