Vícekriteriální analýza portfolia ve spojení s parametrickým programováním

Název práce: Vícekriteriální analýza portfolia ve spojení s parametrickým programováním
Autor(ka) práce: Hofmanová, Andrea
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Sekničková, Jana
Oponenti práce: Kuncová, Martina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Předkládaná diplomová práce se věnuje problematice vícekriteriálního rozhodování v praxi. Jejím hlavním cílem je poukázat na možnosti zapojení parametrického programování do úloh vícekriteriálního lineárního programování (VLP). V první, teoreticky zaměřené kapitole, je popsán potřebný teoretický aparát. Je zde představena úloha finančního plánování a základní vztahy, kterými je determinován zbytek práce. V této kapitole je dále diskutována problematika vícekriteriálního lineárního programování včetně popisu vybraných metod, kterými jsou úlohy VLP řešeny. Jedná se o metody s informací a priori, konkrétně o metodu lexikografickou, metodu maximalizace užitku, minimalizace vzdálenosti od ideálního řešení a metodu minimální komponenty. V druhé kapitole je již věnován prostor praktické aplikaci vícekriteriální optimalizace portfolia a to s parametrickým rozpočtem. U všech analyzovaných metod jsou nejprve diskutovány modely bez podmínek celočíselnosti a následně jejich modifikace v případě zahrnutí těchto podmínek. Pro potřeby této práce byl využit Řešitel v tabulkovém kalkulátoru MS Excel doplněný o vytvořené makro.
Klíčová slova: vícekriteriální lineární programovaní; parametrické programování; optimalizace portfolia; metody s informací a priori
Název práce: Multi-criteria portfolio analysis in conjunction with parametric programming
Autor(ka) práce: Hofmanová, Andrea
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Sekničková, Jana
Oponenti práce: Kuncová, Martina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The presented diploma thesis deals with the issue of multi-criteria decision making in practice. The main aim is to demonstrate the possibilities of involvement the parametric programming in multi-criteria linear programming (MCLP). The first, theoretically oriented chapter, describes the necessary theoretical knowledge. In this chapter is presented the role of financial planning together with essential relationships, by which is determined the rest of the work. This chapter also discusses the issue of multi-criteria linear programming including a description of selected a priori methods. The selected a priori methods are lexicographic method, utility function method, minimization of the distance from the ideal solution and minimal component method. The second chapter is devoted to the practical application of multi-criteria optimization portfolio with a parametric budget. For all the analyzed methods are firstly discussed models without integer conditions, and consequently their modification with these conditions. For the purpose of this work was used solver in MS Excel spreadsheet along with the created macro.
Klíčová slova: parametric programming; portfolio optimization; a priori methods; multi-criteria linear programming

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Ekonometrie a operační výzkum
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 10. 2014
Datum podání práce: 18. 5. 2015
Datum obhajoby: 3. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/49563/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: