Šetrné formy cestovního ruchu a podpora jejich rozvoje v České republice

Název práce: Šetrné formy cestovního ruchu a podpora jejich rozvoje v České republice
Autor(ka) práce: Klaudyová, Monika
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Indrová, Jarmila
Oponenti práce: Bakos, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zaměřuje na šetrné formy cestovního ruchu. Hlavním cílem práce je analýza podpory rozvoje těchto forem a zhodnocení, zda je podpora dostatečná. První kapitola teoreticky vymezuje jednotlivé formy a zakotvení jejich podpory v legislativních dokumentech a strategických plánech rozvoje. Druhá kapitola se věnuje podpoře jednotlivých institucí a organizací, které v České republice působí. Třetí kapitola se soustředí na certifikace, které vedou ke zvyšování transparentnosti trhu, a také je v ní zahrnuto ekoznačení přispívající k udržitelnému rozvoji. V závěrečné kapitole jsou vypsány programy, ze kterých mohou obce a podnikatelé čerpat finanční prostředky na svůj rozvoj. Dále jsou zde výsledky dotazníkového šetření o podpoře rozvoje šetrných forem cestovního ruchu, kterého se zúčastnil soukromý i veřejný sektor. V poslední části je návrh vhodných opatření na zlepšení podpory udržitelného cestovního ruchu.
Klíčová slova: šetrné formy cestovního ruchu; udržitelný cestovní ruch; venkovský cestovní ruch; udržitelný rozvoj; podpora rozvoje cestovního ruchu
Název práce: Sustainable forms of tourism and its promotion in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Klaudyová, Monika
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Indrová, Jarmila
Oponenti práce: Bakos, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This Diploma thesis focuses on sustainable forms of tourism. The aim of the thesis is to analyse the support of its development and to assess whether this support is sufficient. The first chapter theoretically defines these forms of tourism and the support of its development mentioned in legislative documents and strategic development plans. The second chapter is devoted to organizational and institutional support. The third chapter concentrates on certifications that lead to increasing market transparency, and ecolabelling, contributing to sustainable development, is also mentioned. The final chapter lists several programmes from which municipalities and entrepreneurs can draw financial means for their development. There are also results of the questionnaire research about supporting the development of sustainable forms of tourism. The respondents were from both the public and private sectors. In the end, there are proposals of appropriate measures to enhance promotion of sustainable tourism.
Klíčová slova: sustainable development of tourism; promotion of sustainable tourism; rural tourism

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra cestovního ruchu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 6. 2014
Datum podání práce: 4. 5. 2015
Datum obhajoby: 8. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/48434/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: