Právo národa na sebeurčení: příklad Katalánska

Název práce: Právo národa na sebaurčenie: príklad Katalánska
Autor(ka) práce: Sleziaková, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Zemanová, Štěpánka
Oponenti práce: Šklebená, Karolína
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca analyzuje právo národov na sebaurčenie na príklade autonómneho regiónu Španielska- Katalánska, ktoré predovšetkým v posledných rokov vykazuje silnejúce separatistické tendencie. Prvá časť práce predstavuje historický vývoj práva na sebaurčenie a diskutuje o tom, kto je jeho nositeľom. V tejto súvislosti práca diferencuje medzi pojmami štát, národ, národnosť, etnikum a národnostná menšina. Práca zároveň vymedzuje obsah práva na sebaurčenie a rozlišuje medzi jeho internou a externou zložkou. Druhá časť práce pojednáva o identite katalánskeho obyvateľstva s prihliadnutím k znakom národa, definovaným v prvej kapitole. Posledná časť práce je polemikou o prípustnosti secesie Katalánska ako uplatnenia si práva na externé sebaurčenie a jej možných dopadoch pre Katalánsko, ako aj medzinárodné spoločenstvo.
Klíčová slova: secesia; Katalánsko; národ; národnosť ; identita; independentizmus; autonómia; sebaurčenie; nacionalizmus
Název práce: Právo národa na sebeurčení: příklad Katalánska
Autor(ka) práce: Sleziaková, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Zemanová, Štěpánka
Oponenti práce: Šklebená, Karolína
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce analyzuje právo národa na sebeurčení na příkladu autonomního regionu Španělska- Katalánska, které především v posledních letech vykazuje silící separatistické tendence. První část práce představuje historický vývoj práva na sebeurčení a diskutuje o tom, kdo je jeho nositelem. V této souvislosti práce diferencuje mezi pojmy stát, národ, národnost, etnikum a národnostní menšina. Práce zároveň vymezuje obsah práva na sebeurčení a rozlišuje mezi jeho interní a externí složkou. Druhá část práce pojednává o o identitě katalánskeho obyvatelstva s přihlédnutím k znakům národa, definovaným v první kapitole. Poslední část práce je polemikou o přípustnosti secese Katalánska jako uplatnění si práva na externí sebeurčení a jejích možných dopadech pro Katalánsko, jakož i mezinárodní společenství.
Klíčová slova: Katalánsko; identita; autonomie; secese; sebeurčení; independentismus; nacionalismus; národnost; národ
Název práce: Right of Nations to Self-Determination: Catalonia
Autor(ka) práce: Sleziaková, Zuzana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Zemanová, Štěpánka
Oponenti práce: Šklebená, Karolína
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis analyzes the right of nations to self-determination on the example of Spain's autonomous region of Catalonia, which has been showing increasing separatist tendencies over the past few years. The first part presents the evolution of the right of nations to self-determination and discusses the ultimate subject of this right. For that matter, the thesis distinguishes between the terms state, nation, nationality, ethnic group and national minority. The thesis also defines the contents of the right of nations to self-determination and differentiates between its internal and external aspect. Second part of the thesis elaborates on the identity of the Catalan population with regards to the common characteristics of nations, as defined in Chapter 1. The final part contemplates about the admissibility of Catalonia's secession from Spain as an expression of its external self-determination and its potential implications for both Catalonia and the international community.
Klíčová slova: autonomy; nationality; nation ; Catalonia; secession; identity; nationalism; independentism; self-determination

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 12. 2012
Datum podání práce: 12. 5. 2014
Datum obhajoby: 10. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/40528/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: