Zahraničněpolitická a bezpečnostní spolupráce zemí Visegrádské skupiny

Název práce: Zahraničnopolitická a bezpečnostná spolupráca krajín Visegrádskej skupiny
Autor(ka) práce: Kostelanská, Ivana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Matějka, Zdeněk
Oponenti práce: Dubský, Zbyněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
S aktuálnym vývojom na Ukrajine a eskalujúcou krízou čelí Visegrádska skupina vážnym zahraničnopolitickým a bezpečnostným výzvam. Je Bratislava, Varšava, Praha a Budapešť schopná nájsť spoločnú reč vo vzťahu k prebiehajúcej kríze na Ukrajine? Krajiny V4 prichádzajú spoločne "zachrániť" Ukrajinu, ale v konečnom dôsledku každá krajina čelí svojim vlastným výzvam a sleduje svoje vlastné záujmy. Prvú kapitolu práce venujeme teoretickému vymedzeniu regionálnej spolupráce. Druhá kapitola sa bude už špecificky venovať vzniku a vývoju subregionálneho zoskupenie vyšehradských krajín. V tretej a štvrtej kapitole sa zameriame na súčasné výzvy, ktoré v posledných rokoch determinujú a formujú Visegrádsku spoluprácu. V oblasti zahraničnej politiky to bude schopnosť krajín V4 reagovať spoločne na Ukrajinskú krízu, ktorá sa odohráva v bezprostrednej blízkosti hraníc visegrádskych krajín. V bezpečnostnej a obrannej oblasti sa zameriame na vlajkový projekt V4 - Bojovú skupinu Európskej únie tvorenú krajinami Visegrádskej skupiny, ktorá by mala byť v pohotovosti v prvej polovici roka 2016.
Klíčová slova: Ukrajina; Bojová skupina; Visegrádska skupina
Název práce: Zahraničněpolitická a bezpečnostní spolupráce zemí Visegrádské skupiny
Autor(ka) práce: Kostelanská, Ivana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Matějka, Zdeněk
Oponenti práce: Dubský, Zbyněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
S aktuálním vývojem na Ukrajině a eskalující krizí čelí Visegrádska skupina vážným zahraničněpolitickým a bezpečnostním výzvám. Je Bratislava, Varšava, Praha a Budapešť schopna najít společnou řeč ve vztahu k probíhající krizi na Ukrajině? Země V4 přicházejí společně "zachránit" Ukrajinu, ale v konečném důsledku každá země čelí svým vlastním výzvám a sleduje své vlastní zájmy. První kapitolu práce věnujeme teoretickému vymezení regionální spolupráce. Druhá kapitola se bude již konkrétně věnovat vzniku a vývoji subregionálního seskupení visegrádských zemí. Ve třetí a čtvrté kapitole se zaměříme na současné výzvy, které v posledních letech determinují a formují visegrádskou spolupráci. V oblasti zahraniční politiky to bude schopnost zemí V4 reagovat společně na Ukrajinskou krizi, která se odehrává v bezprostřední blízkosti hranic visegrádských zemí. V bezpečnostní a obranné oblasti se zaměříme na vlajkový projekt V4 - Bojovou skupinu Evropské unie tvořenou zeměmi Visegrádské skupiny, která by měla být v pohotovosti v první polovině roku 2016.
Klíčová slova: Ukrajina; Bojová skupina; subregionalismus; Visegrádska skupina
Název práce: Foreign policy and security cooperation of the Visegrad Group
Autor(ka) práce: Kostelanská, Ivana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Matějka, Zdeněk
Oponenti práce: Dubský, Zbyněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
With the current developments in Ukraine and the escalating crisis, Visegrád Group is facing a serious foreign policy and security challenges. Are Bratislava, Warsaw, Prague and Budapest able to find common ground in relation to the ongoing crisis in Ukraine? The V4 countries come together to "save" Ukraine, but ultimately each country faces its own challenges and pursue its own interests. The first chapter of thesis is dedicated to the theoretical definition of regional cooperation. The second chapter will specifically address the creation and development of sub-regional grouping of Visegrád states. In the third and fourth chapter we will focus on current challenges, which determine the shape of Visegrád cooperation. In foreign policy, it will be the ability of the V4 countries to respond jointly to the Ukrainian crisis, which is set in the immediate vicinity of the borders of Visegrád countries. In the security and defence area we will focus on the V4 flagship project - European Union battle group consisting of the Visegrád group countries, which should be on the alert in the first half of 2016.
Klíčová slova: Visegrad Group; Battle group; Ukraine

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 9. 2014
Datum podání práce: 30. 4. 2015
Datum obhajoby: 11. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/48991/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: