Předpověď finanční tísně podniku pomocí bankrotních a bonitních modelů

Název práce: Predpoveď finančnej tiesne podniku pomocou bankrotných a bonitných modelov
Autor(ka) práce: Sova, Lukáš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Klečka, Jiří
Oponenti práce: Scholleová, Hana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V práci sa pojednáva o využití bonitných a bankrotných modelov pri predpovedi finančnej tiesne podniku. Od všeobecného pojednania o metódach finančnej analýzy súvisiacich s predikciou finančných problémov, ich prednostiach a obmedzeniach, prechádzame ku konkrétnemu pojednaniu o samotných súhrnných indexoch hodnotenia. V práci definujeme spolu s metodikou výpočtu 9 častých modelov a ich variácií, ktoré následne aplikujeme na štvoricu subjektov po obdobie piatich rokov predchádzajúcich úpadku. Pri aplikácii sledujeme rozdiely vyplývajúce z povahy a konštrukcie modelov, ako sa kľúčové zmeny pozorované vo výkazoch spoločností premietajú do hodnotenia a bližšie sa venujeme deformačným faktorom výpovednej hodnoty. V závere sa pokúsime o zachytenie konsenzu vlastností, zhodnotíme zistenia získané v praktickej časti a konfrontujeme predpoklady s výsledkami šetrenia.
Klíčová slova: predpoveď bankrotu; finančná tieseň; bankrotné modely; bonitné modely
Název práce: Předpověď finanční tísně podniku pomocí bankrotních a bonitních modelů
Autor(ka) práce: Sova, Lukáš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Klečka, Jiří
Oponenti práce: Scholleová, Hana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce pojednává o využití bonitních a bankrotních modelů při předpovědi finanční tísně podniku. Od všeobecného pojednání o metodách finanční analýzy související s předpovědí finančních problémů, jejich předností a omezeních, přecházíme ke konkrétnímu pojednání o samotných souhrnných indexech hodnot. V práci určujem spolu s metodikou výpočtu 9 častých modelů a jejich variací, které následně aplikujeme na čtveřici subjektů po období pěti let před úpadkem. Při aplikaci sledujem rozdíly vyplývající z povahy a konstrukce modelů, taktéž jak se klíčové změny pozorované ve výkazech společnosti promítají do hodnocení. Blíže se věnujem deformačním faktorům vypovídající hodnoty. V závěru se pokoušíme o zachycení shodných vlastností, zhodnocujem znalosti získané v praktické části a porovnáváme předpoklady s výsledkama šetření.
Klíčová slova: předpoveď bankrotu; finanční tíseň; bankrotní modely; bonitní modely
Název práce: Prediction of financial distress of a company using financial standing and bankrupcy models
Autor(ka) práce: Sova, Lukáš
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Klečka, Jiří
Oponenti práce: Scholleová, Hana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
In the diploma thesis we are examining possibilities of utilization of financial standing models and bankruptcy models for the purpose of prediction of financial distress of a company. We start the analysis with a broad description of methods provided by financial analyses used for prediction of the financial distress, followed by a more particular investigation into the problematics of financial standing and bankruptcy models. In the thesis we aim to define 9 of these models including their variations followed by application onto four companies in the time scale of five years up front the incoming financial distress. Whilst applying the models we will have a closer look at the discrepancies coming from the different nature of the predictive formulas, meanwhile observing how the key changes in financial statements transfer into the scores. Moreover, we will try to point out the key elements causing deformation in the relevance of the models. In the conclusion we will summarize the findings and confront the assumptions.
Klíčová slova: financial distress; bonit models; bankruptcy models; prediction of bankruptcy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra strategie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 9. 2013
Datum podání práce: 13. 5. 2015
Datum obhajoby: 16. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/50483/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: