Jak nastavit zdanění příjmů fyzických osob v případě zrušení superhrubé mzdy, aby nedošlo k negativním dopadům na příjmy veřejných rozpočtů?

Název práce: Jak nastavit zdanění příjmů fyzických osob v případě zrušení superhrubé mzdy, aby nedošlo k negativním dopadům na příjmy veřejných rozpočtů?
Autor(ka) práce: Čehovská, Klára
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Doležal, Ondřej
Oponenti práce: Štípek, Vladimír
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce prezentuje model pro nastavení zdanění příjmů fyzických osob v případě zrušení superhrubé mzdy tak, aby nedošlo k negativním dopadům na příjmy veřejných rozpočtů. Hlavním cílem modelu je stanovit druhou sazbu daně z příjmů fyzických osob za předpokladu, že první daňové pásmo bude do určité hranice příjmů zdaněno se sazbou daně 15%. Pro vytvoření modelu stanovujícího druhou sazbu daně były využity znalosti z teoretické části a to zejména samotná konstrukce daně z příjmů fyzických osob v daňovém systemu České republiky. Po výpočtu modelové situace druhá sazba daně vychází na 33% a příjem do státního rozpočtu z daně z příjmů fyzických osob je o 6 miliard vyšší než původně, čímž był splněn cíl, aby nedocházelo k negativnimu dopadu na veřejné rozpočty. Dalším dílčím cílem praktické části była analýza dopadu změny zdanění na poplatníky, která była provedena pomocí výpočtu efektivní daňové sazby a rozdílem v daňové povinnosti pro jednotlivé decily poplatníků. Analýza ukázala, že koncept zdanění nastavený na druhou sazbu daně ve výši 33% není vhodný z hlediska spadajícího břímě zdanění především na poslední decily poplatníků.
Klíčová slova: daň z příjmů fyzických osob; odpočty od základu daně; slevy na dani; daňová pásma
Název práce: How can the taxation individual incomes be setted to to eliminate negative impact on public budget since the reason of future cancellation of tax base called superhrubá mzda?
Autor(ka) práce: Čehovská, Klára
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Doležal, Ondřej
Oponenti práce: Štípek, Vladimír
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This work presents a model for setting taxation individual incomes to eliminate negative impact on public budget since the reason of future cancellation of tax base called superhrubá mzda. From many objective of this work, the main is setting a second tax rate for individual incomes. This model suppose that some individual incomes will be taxed by the tax rate 15%. The knowledge of theoretical part, especially construction of individual income tax in taxation system of the Czech republic, is used to construct the model. Other According to the calculations the second tax rate needed to fulfil zero budget losses is 33%. The result of this tax is budget surplus worth 6 billion, when individual incomes are calculated by the tax rate 15% and 33%. This issue means that the goal is fulfilled. Another objective of practical part of this work is analysis of changes in personal incomes which is accomplished thought calculation of effective tax rate and the difference between tax liability for particular decil of payers. The analysis shows that the concept of taxation individual incomes by tax rates 15% and 33% is unsuitable because the burden of taxation is primarily on payer of ninth and tenth decil of payers.
Klíčová slova: tax bonification; tax rate of individiual incomes; tax zones; tax deduction

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 3. 2015
Datum podání práce: 15. 5. 2015
Datum obhajoby: 23. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/51959/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: