Kvalita života v krajích v roce 2013: jakými ekonomickými ukazateli ji hodnotit?

Název práce: Kvalita života v krajích v roce 2013: jakými ekonomickými ukazateli ji hodnotit?
Autor(ka) práce: Holanová, Tereza
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kotýnková, Magdalena
Oponenti práce: Sunega, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce přináší srovnání krajů ČR podle ekonomické úrovně a celkové kvality života za rok 2013. Na základě výpočtu hierarchizovaného Indexu kvality života (dále IKŽ) se potvrzuje předem stanovená hypotéza, že pořadí krajů dle HDP na obyvatele a podle alternativního, komplexnějšího ukazatele se odlišuje. Zmíněný index je konstruován z 24 indikátorů, které jsou řazeny do tří dílčích kategorií. Zdrojem dat pro výpočty byly statistiky publikované ČSÚ, dílčími ministerstvy ČR a oficiálními oborovými institucemi, což zajistilo konzistenci a srovnatelnost údajů. Syntéza prokázala, že nejvyšší kvalita života je zvláště díky příznivým hodnotám ekonomických a demografických ukazatelů typická pro kraj Hl. m. Praha. Výsledek tedy nepotvrdil další hypotézu, která předpokládala nižší umístění zmíněného kraje z důvodu vysoké míry kriminality a znečištění ovzduší. Z uskutečněné regresní analýzy též vyplývá, že celkový IKŽ v krajích je ovlivněn ukazatelem HDP na obyvatele ze 70 %.
Klíčová slova: Hrubý domácí produkt; Měření kvality života; Kvalita života; Kritika HDP; Index kvality života; Regionální analýza
Název práce: What economic indicators are the most appropriate measures of quality of life in Czech regions in 2013?
Autor(ka) práce: Holanová, Tereza
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Kotýnková, Magdalena
Oponenti práce: Sunega, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The master thesis introduces comparison of economic situation and overall quality of life in regions of the Czech Republic in 2013. Based on hierarchical Quality-of-life Index (QLI), the thesis confirms stated hypothesis, which assumes that ordered lists of regions by GDP per capita and alternative, more complex QLI will differ. Aforementioned index is composed of 24 cross-section indicators, which are sorted into three particular categories. Inputs can be considered both consistent and comparable, since the analysis is based on data published by Czech statistical office, individual ministries and official specialized institutions. As the following synthesis proves, Prague region is the best ranked - especially thanks to its favorable economic and demographic conditions. The thesis therefore denies another hypothesis, which expects Prague to perform worse due to its high rate of crime and lower quality of environment than in other regions. Regression analysis implies that total GDP per capita contribution to QLI corresponds to 70 percent.
Klíčová slova: Regional analysis; Quality of life Index; Quality of life; Gross domestic product; Critique of GDP

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 12. 2014
Datum podání práce: 22. 5. 2015
Datum obhajoby: 8. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/50515/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: