Komparace české a slovenské právní úpravy úpadkového práva

Název práce: Komparace české a slovenské právní úpravy úpadkového práva
Autor(ka) práce: Lukšo, Stanislav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Novák, Miloš
Oponenti práce: Doktor, Marek
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Po rozdelení Československa sa úpadkové právo v oboch štátoch vyvíjalo svojou vlastnou cestou. Pôvodný zákon č. 328/1991 Zb., o konkursu a vyrovnání v Českej republike a jeho obdobná forma v Slovenskej republike bolo nutné v dôsledku meniaceho sa ekonomického a politického prostredia zameniť novými právnymi úpravami. V Slovenskej republike v roku 2006 nadobudol účinnosť zákon č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácií. O dva roky neskôr v Českej republike nadobudol platnosť zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení. Cieľom tejto diplomovej práce je komparácia úpadkového práva v Českej a Slovenskej republike. Jednotlivé právne úpravy porovnáva vzhľadom na ich klady a zápory. Práca vychádza zo štatistických údajov konaní o úpadku, pričom vysvetľuje dôvody rozdielneho vývoja v jednotlivých štátoch. Hlavným zameraním práce sú sanačné spôsoby riešenia úpadku a to reorganizácia a oddlženie. V týchto spôsoboch dochádza v oboch štátoch k najväčším rozdielom, preto je súčasťou práce prípadová štúdia o oddlžení a samostatná kapitola, ktorá uvádza najvýznamnejšie dôvody rozdielneho vývoja reorganizácie a reštrukturalizácie. Súčasťou práce je taktiež praktický príklad reorganizácie na vybranej spoločnosti.
Klíčová slova: Slovenská republika; Česká republika; Insolvenčný zákon; Úpadok; Zákon o konkurze a reštrukturalizácií
Název práce: Komparace české a slovenské právní úpravy úpadkového práva
Autor(ka) práce: Lukšo, Stanislav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Novák, Miloš
Oponenti práce: Doktor, Marek
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Po rozdělení Československa se úpadkové právo v obou státech vyvíjelo svou vlastní cestou. Původní zákon č. 328/1991 Sb., o konkursu a vyrovnání v České republice a jeho obdobná forma v Slovenské republice bylo nutné v důsledku měnícího se ekonomického a politického prostředí zaměnit novými právními úpravami. V Slovenské republice v roce 2006 nabyl účinnosti zákon č. 7/2005 Sb. o konkurze a reštrukturalizácií. O dva roky později v České republice vstoupil v platnost zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení. Cílem této práce je komparace úpadkového práva v České a Slovenské republice. Jednotlivé právní úpravy porovnává vzhledem k jejich kladům a záporům. Práce vychází ze statistických údajů řízení o úpadku, přičemž vysvětluje důvody rozdílného vývoje v jednotlivých státech. Hlavním zaměřením práce jsou sanační způsoby řešení úpadku a to reorganizace a oddlužení. V těchto způsobech dochází v obou státech k největším rozdílům, proto je součástí práce případová studie o oddlužení a samostatná kapitola, která uvádí nejvýznamnější důvody rozdílného vývoje reorganizace a restrukturalizace. Součástí práce je také praktický příklad reorganizace na vybrané společnosti.
Klíčová slova: Úpadek; Česká republika; Zákon o konkurze a reštrukturalizácií; Insolvenční zákon; Slovenská republika
Název práce: Czech and Slovak legislation of insolvency law
Autor(ka) práce: Lukšo, Stanislav
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Novák, Miloš
Oponenti práce: Doktor, Marek
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
After the split of Czechoslovakia, the bankruptcy law in both countries evolved their own way. The original Act No. 328/1991 Coll. Bankruptcy and Settlement in the Czech Republic and its equivalent form in the Slovak Republic was necessary due to changing economic and political situation to change with new regulations. In the Slovak Republic in 2006, the Act no. 7/2005 Coll. Bankruptcy and Restructuring and two years later, in the Czech Republic Act No. 182/2006 Coll. Bankruptcy and Settlement came into force. The aim of this thesis is the comparison of the bankruptcy law in the Czech Republic and Slovakia. It compares individual legal adjustments with regard to their pros and cons. The Master thesis is based on statistical data on bankruptcy proceedings, explaining the reasons for the different developments in individual countries. The main focus of thesis is in reorganization and debt relief. The difference in debt relief of each country is explained in case study. Part of the work is also a practical example of the reorganization of the selected company.
Klíčová slova: Czech Republic; Bankruptcy; The Insolvency Act; Act of bankruptcy and reorganization; Slovak Republic

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra obchodního podnikání a komerčních komunikací

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 3. 2015
Datum podání práce: 30. 5. 2015
Datum obhajoby: 23. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/52276/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: