Analýza vlivu environmentálních investic v Moravskoslezském kraji na ekonomiku regionu za období 2012-2015

Název práce: Analýza vlivu environmentálních investic v Moravskoslezském kraji na ekonomiku regionu za období 2012-2015
Autor(ka) práce: Štěpán, Jaroslav
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Macháč, Jan
Oponenti práce: Čermáková, Klára
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Moravskoslezský kraj patří dlouhodobě mezi oblasti s vysokým znečištěním ovzduší. Z důvodu vládní podpory řešení tohoto problému je zde alokováno významné množství environmentálních investic, jejichž vliv na ekonomiku regionu je nutné podrobně zhodnotit. Cílem práce je potvrdit hypotézu o nulové změně multiplikace vybraných environmentálních investic snižující znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji na čistý provozní přebytek a celkové čisté zdanění. Pro samotné zhodnocení investic je vytvořen regionální statický Input-Output model, který je rozšířen o dodatečnou spotřebu domácností. Výsledkem modelu je pozitivní hodnota multiplikace čistého provozního přebytku v hodnotě 8,24 % celkové výši investic a celkového čistého zdanění v hodnotě 5,82 % celkové hodnoty investic pro všechna zkoumaná období. Podle zjištěných údajů byla výchozí hypotéza vyvrácena a na základě multiplikačního efektu lze environmentální investice podporovat nejen ze subjektivních důvodů (snižování emisí škodlivých látek do ovzduší), ale i z objektivních ekonomických důvodů.
Klíčová slova: Moravskoslezský kraj; Environmentální investice; Čistý provozní přebytek; Input-Output model; Celkové čisté zdanění
Název práce: Analysis of environmental investments in Moravia-Silesian region in period 2012-2015
Autor(ka) práce: Štěpán, Jaroslav
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Macháč, Jan
Oponenti práce: Čermáková, Klára
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Moravian-Silesian region belongs in long term to areas with high level of air pollution. Since the government support to deal with this problem, significant amount of environmental investments are there allocated. Their influence on economy of the region is crucial to evaluate. Goal of thesis is to confirmate a hypothesis about zero change of multiplication effect from chosen environmental investments on net profit and net taxes. Regional static Input-Output model, which had been extended by household consuption, was developed for purpose of evaluation.The model results in positive net profit multiplication worth 8,24 % and net taxes worth 5,82 % of the whole value of investments in all examined periods. According to performed calculation the initial hypothesis is disproved and on the basis of multiplication effects the environmental investments can be subsidized not only by subjective reasons (reduction of air polution) but also by objective economic arguments.
Klíčová slova: Moravian-Silesian region; Environmental investments; Net profit; Input-Output model; Net taxes

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 9. 3. 2015
Datum podání práce: 15. 5. 2015
Datum obhajoby: 18. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/52013/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: