Mezigenerační srovnání společenského postavení

Název práce: Mezigenerační srovnání společenského postavení
Autor(ka) práce: Tůmová, Pavla
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mazouch, Petr
Oponenti práce: Nývlt, Ondřej
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce je založena na datech z modulu 2011 výběrového šetření příjmů a životních podmínek EU SILC zaměřeného na přenos sociálního a materiálního znevýhodnění mezi generacemi. Práce zkoumá přenos sociálního statutu z jedné generace na druhou. Diplomová práce bude obsahovat deskriptivní popis četností proměnných a další analýzy. Hlavním cílem práce je určit závislost socio-ekonomických proměnných na přenos sociálního statutu (vzdělání, zaměstnání) pomocí logistické regrese. Do analýzy vstoupili pouze ti respondenti, kterým je mezi 30 -- 60 lety a kteří uvedli, že žili alespoň s jedním z rodičů. Díky velkému počtu respondentů je možné podrobné členění podle věkových skupin, úrovně vzdělání atd. a následné porovnání rozdílů mezi definovanými skupinami. Použitím váhové systému je možné výsledky vztahovat na populaci České republiky.
Klíčová slova: mezigenerační přenos; ekonomický status; sociální status; sociální stratifikace; zázemí rodiny
Název práce: Intergenerational transmission of social status
Autor(ka) práce: Tůmová, Pavla
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Mazouch, Petr
Oponenti práce: Nývlt, Ondřej
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
My diploma thesis is based on data from Survey on income and living conditions 2011 from ad hoc module on intergenerational disadvantages. The study investigates the transmission of social status from one generation to another. The diploma thesis includes descriptive statistics and data analysis. The main goal is to determine the dependency of socio-economic variables on social status transmission. To examine the strength of transmission of social status (education and occupation) logistic regression was used. In the analysis are respondents in the age 30 -- 60 years old, who lived at least with one of their parents. Due to a large number of respondents dataset enables detailed separation to groups by age groups, education level etc. followed by differences comparison between defined groups. Using the wage mechanism data are representative for population structure of Czech Republic.
Klíčová slova: economical status; intergenerational transmission; social status; social stratification; family background

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Ekonomická demografie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonomické statistiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 1. 2015
Datum podání práce: 15. 5. 2015
Datum obhajoby: 10. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/51018/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: