Sladěnost hospodářského cyklu Slovenska a eurozóny optikou průmyslové výroby

Název práce: Zladenosť hospodárskeho cyklu Slovenska a eurozóny optikou priemyselnej výroby
Autor(ka) práce: Lipovská, Monika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Janíčko, Martin
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zaoberá zladenosťou hospodárskeho cyklu Slovenska a eurozóny optikou priemyselnej výroby v rozpätí rokov 1999-2014. Cieľom práce je verifikovať alebo falzifikovať hypotézu, či existuje zladenosť hospodárskych cyklov zvolených ekonomík a následne túto zladenosť charakterizovať. Práca je rozdelená do niekoľkých častí, ktoré sa navzájom prelínajú. Prvá z nich zhŕňa doterajší stav poznania v problematike hospodárskych cyklov. Druhá kapitola podáva súhrnnú analýzu jednotlivých fáz ekonomického cyklu, ktoré vo svojej modernej histórii zaznamenala Slovenská republika i eurozóna. V predposlednej časti je vzájomná zladenosť empiricky vyčíslená korelačným koeficientom cyklických zložiek časových radov indexu priemyselnej produkcie oboch subjektov a následne sú časové rady rozdelené do troch období, ktoré zaznamenávajú vývoj synchronizácie cyklických fluktuácií v čase. V súvislosti s tým sú ďalej testované oneskorenia slovenského hospodárskeho cyklu za európskym. Pre overenie zladenosti je zvolený vhodný ekonometrický model vektorovej autoregresie, ktorý stanovenú hypotézu potvrdzuje a zisťuje, že slovenský ekonomický cyklus nielenže závisí na hospodárskom cykle eurozóny, ale vyvíja sa rovnakým smerom a slovenská ekonomika sa prispôsobuje tej európskej. V závere sú teoretické i modelované výstupy zhrnuté v krátkej diskusii.
Klíčová slova: index priemyselnej produkcie; eurozóna; zladenosť hospodárskych cyklov; hospodársky cyklus; Slovensko
Název práce: Sladěnost hospodářského cyklu Slovenska a eurozóny optikou průmyslové výroby
Autor(ka) práce: Lipovská, Monika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Janíčko, Martin
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá sladěností hospodářského cyklu Slovenska a eurozóny optikou průmyslové výroby v rozmezí roků 1999-2014. Cílem práce je potvrdit, či vyvrátit hypotézu, zdali existuje sladěnost hospodářských cyklů zvolených ekonomik a následně tuto sladěnost charakterizovat. Práce je rozdělena do několika částí, které se navzájem prolínají. První z nich zahrnuje dosavadní stav poznání v problematice hospodářských cyklů. Druhá kapitola podává souhrnnou analýzu jednotlivých fází ekonomického cyklu, které ve své moderní historii zaznamenala Slovenská republika i eurozóna. V poslední části je vzájemná sladěnost empiricky vyčíslena korelačním koeficientem cyklických složek časových řad indexu průmyslové produkce obou subjektů a následně jsou časové řady rozdělené do tří období, která zaznamenávají vývoj synchronizace cyklických fluktuací v čase. V souvislosti s tím jsou dále testována zpoždění slovenského hospodářského zjišťuje, že slovenský ekonomický cyklus nejenže závisí na hospodářském cyklu eurozóny, ale vyvíjí se stejným směrem a slovenská ekonomika se přizpůsobuje té evropské. V závěru jsou teoretické i modelované výstupy shrnuté v krátké diskuzi.
Klíčová slova: eurozóna; Slovensko; hospodářský cyklus; sladěnost hospodářských cyklů; index průmyslové produkce
Název práce: Synchronization of the Business Cycle of Slovakia and the Eurozone through the Industrial Production between the Years 1999-2014
Autor(ka) práce: Lipovská, Monika
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Janíčko, Martin
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor thesis treats the synchronization of the business cycle of Slovakia and the eurozone through the industrial production between the years 1999-2014. The aim of the thesis is to verify or to falsify the hypothesis whether there is a synchronization of the business cycles of chosen economies and subsequently characterize this synchronization. The thesis is divided into several parts that intersect themselves. The first one summarizes the actual state of knowledge in the area of the economic cycles. The second chapter offers summary analysis of the respective phases of the business cycle that the Slovak republic and the eurozone noted in their modern history. In the next part the mutual synchronization is empirically evaluated by the correlation coefficient of the cyclical component of time series of the industrial production index of the two selected economies and then the time series are divided into three periods which record the development of the synchronization of the cyclic fluctuations in time. Related to this, the delays of the Slovak economic cycle are tested in comparison with the European cycle. To check the synchronization, the suitable vector autoregressive model is selected and confirms the defined hypothesis and shows that not only does the Slovak economic cycle depend on the economic cycle of the eurozone, but it is developing in the same way and the Slovak economy is adjusting to the European one. At the end of the thesis the theoretical and simulated outputs are summed up in the short discussion.
Klíčová slova: Eurozone; Slovakia; industrial production index; synchronization of business cycles; business cycle

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 2. 2015
Datum podání práce: 15. 5. 2015
Datum obhajoby: 17. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/51634/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: