Hlavní trendy vnitřní migrace v ČR

Název práce: Hlavní trendy vnitřní migrace v ČR
Autor(ka) práce: Sedliská, Kristýna
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Dotlačilová, Petra
Oponenti práce: Antovová, Michaela
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je analyzovat hlavní trendy vnitřní migrace v České republice v letech 2003--2013. Tyto trendy jsou zkoumány mezi kraji České republiky a z hlediska Středočeského kraje v rámci jeho okresů. Práce je rozdělena na část teoretickou a část analytickou. Kdy v první části jsou vysvětleny nejdůležitější a základní pojmy týkající se migrace. V další části jsou tyto ukazatelé charakterizovány a vysvětleny. Dále jsou zde rozebrány a analyzovány důvody, díky kterým dochází k migraci. Zvláštní pozornost je věnována ekonomických důvodům, které v současné době ovlivňují migraci. V neposlední řadě je zde analyzována migrace dle 5 kategorií (rodinného stavu, nejvyššího dosaženého vzdělání, měsíce přestěhování, důvodu přestěhování, velikostní skupiny obce).
Klíčová slova: kraj; ekonomické důvody; migrace; amenitní migrace; migrační atraktivita; okres
Název práce: The main trends of the internal migration in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Sedliská, Kristýna
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Dotlačilová, Petra
Oponenti práce: Antovová, Michaela
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this bachelor thesis is to analyze the main trends of internal migration in the Czech Republic from 2003 to 2013. These trends are explored among the Czech Republic regions and, individually, with respect of the central positioned region (called Středočeský kraj in Czech) within the purview of its districts. The work is divided into theoretical and analytical part. In the first part are explained the most important and basic concepts related to the migration. In the next section, the parameters are characterized and explained. Furthermore, there are explained and analyzed the reasons due to which a migration occurs. Special attention is concerned to economic reasons, which are currently influencing migration process. Finally, migration is analyzed according to five categories (marital status, educational degree, months of migration, reason of migration, municipality group size).
Klíčová slova: migration; economic reasons; amenity-led development migration; migrations attractiveness; region; district

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Sociálně ekonomická demografie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra demografie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 11. 2014
Datum podání práce: 14. 5. 2015
Datum obhajoby: 25. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/50215/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: