Liberalizace železniční dopravy v České republice, srovnání železničních dopravců v relaci Praha - Ostrava

Název práce: Liberalizace železniční dopravy v České republice, srovnání železničních dopravců v relaci Praha - Ostrava
Autor(ka) práce: Šafránek, Radek
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Zelený, Lubomír
Oponenti práce: Jančíková, Hana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem diplomové práce je shrnutí dosavadních poznatků a zkušeností a analýza vývoje liberalizace trhu železniční osobní dopravy v České republice a podrobný popis aktuální situace a srovnání s přepravní relací Praha Ostrava, kde mezi sebou o přízeň cestujících soupeří dokonce 3 železniční dopravci. V první části diplomové práce je popsán historický vývoj železnice ve světě a v České republice. V následující části je rozebrána legislativa, týkající se železniční dopravy a její liberalizace, jak z pohledu evropského, tak i z českého. Nejrozsáhlejší třetí část přibližuje již proběhlé snahy o výběrová řízení na provozování železniční dopravy a kroky, které k tomuto stavu vedly. Závěrečná část práce se zabývá situací v železniční dopravě v přepravní relaci Praha Ostrava, kde se jako na jediné lince v České republice rozpoutal konkurenční boj mezi železničními dopravci.
Klíčová slova: železniční doprava; dopravní politika; liberalizace
Název práce: Liberalization of rail transport in the Czech Republic and comparison of the railway carriers in the transport session Prague - Ostrava
Autor(ka) práce: Šafránek, Radek
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Zelený, Lubomír
Oponenti práce: Jančíková, Hana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this diploma thesis is a summary of current knowledge and experience and analysis of the development of liberalization of the rail passenger transport in the Czech Republic and a detailed description of the current situation and comparison with the transport session Prague - Ostrava, where 3 railway carriers are competing for the favour of passengers. In the first part of the thesis is described historical development of the railways in the world and in the Czech Republic. The following section discusses the legislation relating to rail transport and its liberalization, both from the perspective European as well as from the Czech. The widest third part shows efforts, which have already taken place for tenders for the operation of railway transport and the steps that led to this state. The final part deals with the situation of the rail transport in the transport session Prague - Ostrava, where, as a single line in the Czech Republic, competition among rail carriers was launched.
Klíčová slova: liberalisation; transport policy; rail transport

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra logistiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 12. 2014
Datum podání práce: 5. 5. 2015
Datum obhajoby: 8. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/50983/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: