Politika hospodářské soutěže ČR v oblasti poskytování veřejných podpor

Název práce: Politika hospodářské soutěže ČR v oblasti poskytování veřejných podpor
Autor(ka) práce: Zádamský, Jakub
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Lechner, Tomáš
Oponenti práce: Jurčík, Radek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Účinná ochrana hospodářské soutěže je jedním z klíčových cílů Evropské unie pro zajištění bezproblémového fungování domácího konkurenčního prostředí a vnitřního trhu. V rámci různých segmentů hospodářské soutěže se zaměřuji na oblast veřejných podpor, která je specifickou oblastí soutěžního práva EU. Poskytování veřejných podpor bezesporu ovlivňuje tržní prostředí a nese s sebou značné riziko narušení hospodářské soutěže a ovlivnění obchodu mezi členskými státy. Základním cílem diplomové práce je nejen popsat evropskou právní úpravu veřejných podpor, ale i její dopad na český právní řád. Komunitární pravidla pro poskytování veřejných podpor pramení z článků 107 - 109 Smlouvy o fungování Evropské unie a jejich smyslem je zabránění selektivních zvýhodnění určitých tržních subjektů. Práce se rovněž věnuje reformám a modernizaci kontrolního systému veřejných podpor, zejména Akčnímu plánu pro státní podpory.
Klíčová slova: Česká republika; Modernizace státní podpory v EU; Akční plán pro státní podpory; veřejná podpora; hospodářská soutěž
Název práce: Competition policy of the Czech Republic in the field of state aid
Autor(ka) práce: Zádamský, Jakub
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Lechner, Tomáš
Oponenti práce: Jurčík, Radek
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The efficient competition protection is EU's crucial key objective in order to provide smooth functioning of the local competition and the internal market. Within different segments of the competition I focused on the state aid issue, which is a specific area of the EU competition law. Providing any state aid inevitably influences the market enviroment and carries a considerable risk of the competition distortion. It effects the trade between Member States as well. The main aim of this diploma thesis is not only to describe the European legislation related to state aids, but also its impact on the Czech legal system. The Community state aid rules stem from Articles 107 - 109 of the Treaty on the Functioning of the European Union and their main purpose is to prevent any selective advantages to certain market players. This thesis also focuses on reforms and modernization of the state aid control system, in particular to the State Aid Action Plan.
Klíčová slova: State Aid Modernization; State Aid Action Plan; state aid; competition; Czech Republic

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Veřejná správa
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 12. 2014
Datum podání práce: 30. 6. 2015
Datum obhajoby: 4. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/50621/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: