Pojištění environmnetálnych rizik v České a Slovenské republice

Název práce: Poistenie environmnetálnych rizík v Českej a Slovenskej republike
Autor(ka) práce: Pacanová, Michaela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ducháčková, Eva
Oponenti práce: Daňhel, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Environmentálne riziká predstavujú nebezpečenstvo, ktorého realizácia má závažné dopady na životné prostredie a jeho zložky. Diplomová práca sa zaoberá poistením environmentálnych rizík, ktoré predstavuje jeden z nástrojov finančného zabezpečenia a tým pádom určitej ochrany životného prostredia. Prvá časť práce sa zoberá príčinami ochrany životného prostredia a vymedzuje nástroje, ktoré sa k jeho ochrane využívajú. Druhá časť je zameraná na priblíženie európskej smernice 2004/35/ES, ktorá bola prijatá ako reakcia na zhoršujúcu sa kvalitu životného prostredia a následne zákony v Českej a Slovenskej republike, ktoré sú výsledkom implementácie európskej direktívy v daných štátoch. V ďalšej časti práce sú determinované všetky možné spôsoby finančného zabezpečenia, ktoré potenciálni znečisťovatelia v rámci svojej povinnosti finančného zabezpečenia môžu využiť. Štvrtá časť práce sa sústreďuje priamo na samotné environmentálne riziká a možnosti ich poistenia. Posledná časť je venovaná analýze českého a slovenského poistného trhu so zameraním na komparáciu týchto trhov a na poistiteľov, ktorí ponúkajú toto poistenie vrátane ich poistných produktov.
Klíčová slova: životné prostredie; poistenie; riziká
Název práce: Pojištění environmnetálnych rizik v České a Slovenské republice
Autor(ka) práce: Pacanová, Michaela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ducháčková, Eva
Oponenti práce: Daňhel, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Environmentální rizika představují nebezpečí, jehož realizace má závažné dopady na životní prostředí a jeho složky. Diplomová práce se zabývá pojištěním environmentálních rizik, které představuje jeden z nástrojů finančního zajištění a tím pádem určité ochrany životního prostředí. První část práce se zaobírá příčinami ochrany životního prostředí a vymezuje nástroje, které se k jeho ochraně využívají. Druhá část je zaměřena na přiblížení evropské směrnice 2004/35 / ES, která byla přijata jako reakce na zhoršující se kvalitu životního prostředí a následně zákony v České a Slovenské republice, které jsou výsledkem provádění evropské direktivy v daných státech. V další části práce jsou determinované všechny možné způsoby finančního zabezpečení, které potenciální znečišťovatelé v rámci své povinnosti finančního zabezpečení mohou využít. Čtvrtá část práce se soustřeďuje přímo na samotné environmentální rizika a možnosti jejich pojištění. Poslední část je věnována analýze českého a slovenského pojistného trhu se zaměřením na komparaci těchto trhů a na pojistitelů, kteří nabízejí toto pojištění včetně jejich pojistných produktů.
Klíčová slova: rizika; pojištění; životní prostředí
Název práce: Insurance of environmental risks in Czech and Slovak republic
Autor(ka) práce: Pacanová, Michaela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Ducháčková, Eva
Oponenti práce: Daňhel, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Environmental risks represent a threat which when realised encompasses grave ramifications for the environment. The subjects of this master thesis are insurance policies for environmental risks that are one of compulsory insurance products and by virtue of their implementation work as environmental protection measures.The first part of the thesis elaborates on reasons behind environmental protection efforts and names the instruments employed in the process. The second part is focused on the European directive 2004/35/ES which had been passed to address the declining quality of the environment; and further examines the measures passed in the Czech and Slovak republic as the result of implementation of the directive. The third part describes all kinds of compulsory insurance that can be used by the polluters.The fourth part of the thesis is focused directly on the environmental risks and available insurance policies. The last part analyses the Czech and Slovak markets and compares insurance providers and their respective products.
Klíčová slova: the environment; insurance; risks

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 1. 2015
Datum podání práce: 29. 5. 2015
Datum obhajoby: 16. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/50986/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: