Faktory progresivity daně z příjmů fyzických osob

Název práce: Faktory progresivity daně z příjmů fyzických osob
Autor(ka) práce: Kočíbová, Barbora
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Klazar, Stanislav
Oponenti práce: Brabcová, Pavlína
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce se zabývá vlivem vybraných odpočtů a slev na dani na progresivitu daně z příjmů fyzických osob v České republice. Vychází při tom z daňové statistiky, která sbírá informace z podaných daňových přiznání. Pomocí efektivní sazby daně, Lorenzovy křivky a Giniho koeficientu jsou posouzeny progresivní vlivy vybraných prvků daňové techniky. Sledovaným obdobím je především rok 2013, neboť jde o nejnovější zveřejněnou statistiku. Kvůli interpretaci některých hodnot a posouzení změn v čase jsou porovnávány výsledky z roku 2013 s výsledky roku 2009. Práce dále obsahuje obecné pojednání o daňové progresivitě a o konstrukci daně z příjmů fyzických osob v České republice. Okrajově je zmíněn i historický vývoj některých konstrukčních prvků daně. V této části práce jsou využívány především legislativní dokumenty, popřípadě výkladové materiály k nim.
Klíčová slova: Lorenzova křivka; Daňové zvýhodnění na dítě; Odpočet; Progresivita daně z příjmů fyzických osob; Giniho koeficient
Název práce: Factors of progressivity of personal income tax
Autor(ka) práce: Kočíbová, Barbora
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Klazar, Stanislav
Oponenti práce: Brabcová, Pavlína
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Study focuses on the influence of deductions and credits on progressivity of the personal income tax in the Czech Republic. The study is based on tax statistics, which collects information from filed tax returns. Progressive influence of selected elements of tax technique is assessed through effective tax rate, Lorenz curve and Gini coefficient. Examined period is mostly year 2013, because it contains the newest published data. The results from year 2013 are compared to the results from year 2009 in order to construe some values and to compare changes over time. Study also contains general treatise about tax progressivity and about personal income tax construction in Czech Republic. Marginally is mentioned also historical development of some design elements of this tax. In this part of the study are especially used legislative documents and their expository materials.
Klíčová slova: Progressivity of personal income tax; Tax credit on child; Lorenz curve; Tax deduction; Gini coefficient

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Zdanění a daňová politika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 2. 2015
Datum podání práce: 24. 5. 2015
Datum obhajoby: 18. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/51511/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: