Vybrané makroekonomické důsledky apreciace měnového kurzu

Název práce: Vybrané makroekonomické dôsledky apreciácie menového kurzu
Autor(ka) práce: Šuhajda, Jerguš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Šíma, Ondřej
Oponenti práce: Houštecký, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca sa zaoberá dôsledkami apreciácie menového kurzu. Cieľom tejto bakalárskej práce je popísať a vysvetliť dôsledky apreciácie menového kurzu na základe ukazovateľov, ktorými sú vývoj bežného účtu, investície, úspory, export a import. Práca je rozdelená do dvoch častí, na teoretickú a praktickú časť. V praktickej časti si vysvetlíme a zadefinujeme základné princípy a definície menového kurzu vo všeobecnosti, pozrieme sa na rôzne druhy systémov menových kurzov, bližšie si charakterizujeme platobnú bilanciu a popíšeme základné dôsledky apreciácie menového kurzu na základe analýzy Kapplera a kol. V praktickej časti si následne na príklade konkrétnych krajín zobrazíme apreciáciu meny a následne zanalyzujeme a vysvetlíme vývoj jednotlivých ukazovateľov v daných krajinách.
Klíčová slova: menový kurz; bežný účet; úspory; investície; export; apreciácia; import
Název práce: Vybrané makroekonomické důsledky apreciace měnového kurzu
Autor(ka) práce: Šuhajda, Jerguš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Šíma, Ondřej
Oponenti práce: Houštecký, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabývá důsledky apreciace měnového kurzu. Cílem této bakalářské práce je popsat a vysvětlit důsledky apreciace měnového kurzu na základě ukazatelů, kterými jsou vývoj běžného účtu, investice, úspory, export a import. Práce je rozdělená do dvou častí na teoretickou a praktickou část. V praktické časti si vysvětlíme a definujeme základní principy a definice měnového kurzů ve všeobecnosti, podíváme se na různé druhy systému měnových kurzu, blíže si charakterizujeme platební bilanci a popíšeme základné důsledky apreciace měnového kurzu na základě analýzy Kapplera a kol. V praktické časti si následně na příkladu konkrétních zemí zobrazíme apreciaci měny a následně zanalyzujeme a vysvětlíme vývoj jednotlivých ukazatelů v daných krajinách.
Klíčová slova: úspory; apreciace; import; investice; export; běžný účet; měnový kurz
Název práce: Selected macroeconomic effects of exchange rate appreciation
Autor(ka) práce: Šuhajda, Jerguš
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Šíma, Ondřej
Oponenti práce: Houštecký, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis is focused on the effects of exchange rate appreciation. The goal of this thesis is to describe and explain the effects of the exchange rate appreciation on the basis of following indicators: the development of the current account, investments, savings, export and import. The thesis is divided into a theoretical and a practical part. In the practical part, I will illustrate the basic principles and definitions of the exchange rate in general and describe various kinds of exchange rate systems. Secondly, I will closer characterize the balance of payment and examine the basic effects of exchange rate appreciation using the Kappler analysis. Consequently, I will depict the currency appreciation on a graphical chart with particular countries. I will also analyse the development of individual indicators in particular countries.
Klíčová slova: current account; investments; savings; import; export; exchange rate; appreciation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 9. 2014
Datum podání práce: 11. 6. 2015
Datum obhajoby: 17. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/49401/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: