Význam ropy pro ekonomiku Venezuely a pro její zapojení do mezinárodního obchodu

Název práce: Význam ropy pre ekonomiku Venezuely a pre jej zapojenie do medzinárodného obchodu
Autor(ka) práce: Tkáčová, Petra
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Štěrbová, Ludmila
Oponenti práce: Zamykalová, Miroslava
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Na začiatku 20. storočia ropa nahradila uhlie, ktoré bolo zdrojom svetovej energie, a rázom sa z nej stal strategický zdroj so značným vplyvom na medzinárodnej úrovni. Bolivarská republika Venezuela je dôležitým aktérom na svete a jej rozhodnutia, čo sa týka suroviny, ako je ropa, ovplyvňujú vo veľkej miere svetové dianie. Ide o piateho najväčšieho exportéra a ôsmeho producenta ropy na svete. Vlastní najväčšie zásoby uhľovodíkov na západnej pologuli, presnejšie 172 biliónov barelov ropy a 5,1 biliónov metrov kubických zemného plynu. Vláda Huga Cháveza využila situáciu a otázku vyčerpania svetových zásob ropy a na základe vlastníctva vysokých zásob ropy založila diplomatické vzťahy so širokou škálou krajín. Medzi tie, ktoré neboli v alianciách treba spomenúť Čínu, Kubu alebo členov OPEC. Taktiež ropu využil na podporu integrácie latinskoamerických štátov a Karibiku a vytvoril Bolívarskú alianciu pre národy našej Ameriky. Štruktúra diplomovej práce je riešená tak, aby poskytla analýzu zahraničnej politiky Venezuely a poukázala na význam ropy v medzinárodnom obchode.
Klíčová slova: ropa; medzinárodný obchod; zahraničná politika; energetická integrácia
Název práce: Význam ropy pro ekonomiku Venezuely a pro její zapojení do mezinárodního obchodu
Autor(ka) práce: Tkáčová, Petra
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Štěrbová, Ludmila
Oponenti práce: Zamykalová, Miroslava
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Na počátku 20. století ropa nahradila uhlí, které bylo zdrojem světové energie, a rázem se z ní stal strategický zdroj se značným vlivem na mezinárodní úrovni. Bolívarovské republika Venezuela je důležitým aktérem na světě a její rozhodnutí, co se týče suroviny, jako je ropa, ovlivňují ve velké míře světové dění. Jde o pátého největšího exportéra a osmého producenta ropy na světě. Vlastní největší zásoby uhlovodíků na západní polokouli, přesněji 172 bilionů barelů ropy a 5,1 bilionů metrů krychlových zemního plynu. Vláda Huga Cháveze využila situaci a otázku vyčerpání světových zásob ropy a na základě vlastnictví vysokých zásob ropy založila diplomatické vztahy se širokou škálou zemí. Mezi ty, které nebyly v aliancích třeba zmínit Čínu, Kubu nebo členů OPEC. Také ropu využil na podporu integrace latinskoamerických států a Karibiku a vytvořil Bolívarovské alianci pro národy naší Ameriky. Struktura diplomové práce je řešena tak, aby poskytla analýzu zahraniční politiky Venezuely a poukázala na význam ropy v mezinárodním obchodě.
Klíčová slova: energetická integrace; ropa; mezinárodní obchod; zahraniční politika
Název práce: The importance of petroleum for the economy of Venezuela and for its involvement in the international trade
Autor(ka) práce: Tkáčová, Petra
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Štěrbová, Ludmila
Oponenti práce: Zamykalová, Miroslava
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
In the early 20th century, coal was replaced with petroleum, which turned into new source of world energy, and suddenly became a strategic resource with considerable influence at the international level. Bolivarian Republic of Venezuela is the major oil and gas actor in the world and its decisions about raw materials have a worldwide influence. It is the fifth-largest exporter and eighth oil producer in the world. Venezuela owns the largest hydrocarbon reserves in the Western Hemisphere, specifically 172 trillion barrels of oil and 5.1 trillion meters cubic of natural gas. Hugo Chavez's government has used the situation and the issue of depletion of world oil reserves and through ownership of high oil reserves established diplomatic relations with a wide range of countries. Among those who were not in alliances should be mentioned countries such as China and Cuba or members of OPEC. He also used the oil to support the integration of Latin American and Caribbean States and created the Bolivarian Alliance for the Peoples of our America. The structure of the thesis is designed to provide analysis of the foreign policy of Venezuela, and point to the importance of oil in international trade.
Klíčová slova: international trade; petroleum; foreign policy; energy integration

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 5. 2014
Datum podání práce: 8. 5. 2015
Datum obhajoby: 7. 9. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/48077/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: