Analýza trendů IS z pohledu uplatnění nových technologií s orientací na open source

Název práce: Analýza trendů IS z pohledu uplatnění nových technologií s orientací na open source
Autor(ka) práce: Holý, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Basl, Josef
Oponenti práce: Pour, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tématem této práce je analýza aktuálních technologických trendů s orientací na open source z hlediska použitelnosti a významu pro podniky. Základním cílem je zhodnotit současné postavení open source softwaru v českých podnicích a charakterizovat vývoj na základě dat z let 2010 a 2015. V práci jsou popsány základní formy programového vybavení podniků, které jsou dále kategorizovány na základě funkcionality a možností uplatnění. Jsou definována specifika open source softwaru a druhy jeho licencí. Následně je rozebrán výběr konkrétních open source licencí, obecně vnímané názory na jejich použití a je popsáno postavení open source software v různých etapách jeho existence. V analytické části jsou popsány výsledky samostatného průzkumu aplikovaného v českých podnicích z pohledu uplatnění open source řešení v praxi pro rok 2015. Výsledky jsou porovnávány s daty z roku 2010 a jsou vyvozeny adekvátní závěry. V závěru práce jsou propojeny hypotézy s výsledky samostatného průzkumu, komparace dat, dostupnými open source metodikami a dalšími zdroji pro celkové zhodnocení situace v České republice.
Klíčová slova: aplikační software; licence; free software; otevřený software; informační systém
Název práce: Analysis of trends in information systems from the perspective of the application of new technologies with a focus on open source
Autor(ka) práce: Holý, Michal
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Basl, Josef
Oponenti práce: Pour, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The theme of this thesis is to analyze current technological trends with a focus on open source software in terms of relevance and importance for enterprises. The main objective is to evaluate the current status of open source software for Czech enterprises and characterize the progress based on data from 2010 and 2015. The thesis describes the basic forms of software used by companies which are further categorized based on the functionality and usability. The specifics of open source software and its licenses are defined. Subsequently the selection of specific open source licenses, generally perceived views on their use and the status of open source software in various stages of its existence are described. Analytical part describes the results of the author's survey in Czech enterprises in terms of open source software application for 2015. The results are compared with data from 2010 and appropriate conclusions are defined. Finally, the hypotheses are connected with the results of the author's survey, data comparison, available open source methodologies and other sources for an overall assessment of the situation in the Czech Republic.
Klíčová slova: information system; application software; license; open source software; free software

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 2. 2014
Datum podání práce: 7. 5. 2014
Datum obhajoby: 18. 9. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/46556/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: