Determinanty růstu malých a středních evropských podniků

Název práce: Determinanty rastu európskych firiem
Autor(ka) práce: Pastva, Richard
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Babin, Jan
Oponenti práce: Kadeřábková, Božena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Predmetom tejto práce je analýza faktorov ovplyvňujúcich mieru rastu malých a stredných podnikov v Európe. Na báze údajov získaných z databázy Amadeus a spracovaných do panelového datasetu boli pomocou regresného modelu s fixnými efektmi získané hodnoty parametrov pre vybrané premenné. Výsledky ukázali, že premennou s najvýznamnejším pozitívnym vplyvom na firemný rast sú náklady vynaložené na R&D, konkrétne ich medziročná zmena vzhľadom k celkovému obratu. Ďalej je rast pozitívne ovplyvňovaný ziskovosťou podniku, mierou rastu HDP a medziročnou zmenou hodnoty nehmotného majetku. Negatívny vplyv na rast má miera solventnosti, čo je v súlade s predpokladom pecking order theory. Opäť bola dokázaná platnosť Gibratovho zákona, kedy veľkosť nemá vplyv na mieru rastu podniku. Prekvapivý nie je ani výsledok, že predpoklad k o niečo vyššej miere rastu vykazujú súkromne vlastnené podniky so sídlom v západnej Európe.
Klíčová slova: malé a stredné podniky; štruktúra aktív; rast firmy; determinanty
Název práce: Determinanty růstu malých a středních evropských podniků
Autor(ka) práce: Pastva, Richard
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Babin, Jan
Oponenti práce: Kadeřábková, Božena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Předmětem této práce je analýza faktorů ovlivňujících míru růstu malých a středních podniků v Evropě. Na báze údajů zíkaných z databázy Amadeus a spracovaných do panelového datasetu byli pomocí regresního modelu s fixními efekty získané hodnoty parametrů pro vybrané proměnné. Výsledky ukázali, že proměnnou s nejvýznamnejším pozitivním vlivem na firemní růst jsou náklady vynaložené na R&D, konkrétně jejich meziroční změna vzhleden k celkovému obratu. Dále je růst pozitivně ovlivňován ziskovostí podniku, mírou růstu HDP a meziroční změnou hodnoty nehmotného majetku. Negativní vliv na růst má míra solventnosti, co je v souladu s předpokladem pecking order theory. Opět byla dokázána platnost Gibratova zákona, kde velikost nema vliv na míru růstu podniku. Překvapením není ani výsledek, že předpoklad k o něco vyšší míře růstu vykazují soukromě vlastněné podniky se sídlem v západní Evropě.
Klíčová slova: firemní růst; struktura aktiv; determinanty; malé a střední podniky
Název práce: Determinants of growth of European SMEs
Autor(ka) práce: Pastva, Richard
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Babin, Jan
Oponenti práce: Kadeřábková, Božena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The subject of this thesis is an analysis of factors influencing the growth rate of small and medium enterprises in Europe. The required data was collected from Amadeus database and processed into a panel dataset. Afterwards, the regression parameters of the selected explanatory variables were obtained by means of fixed effects models. Results showed that enterprise growth rate was most significantly influenced by the rate of R&D costs, specifically its annual change in relation to turnover. Growth is also positively influenced by firm's profitability, annual change in intangible assets value and nation's growth rate of GDP. A negative effect on growth connected with solvency ratio was also found, which is consistent with a proposition of the pecking order theory. Once again, validity of Gibrat's Law was confirmed when size variable turned out to be statistically insignificant and slightly negative in addition. Not surprisingly, privately held companies operating in Western Europe showed a bit higher propensity to faster growth than their counterparts.
Klíčová slova: asset structure; determinants; firm growth; small and medium enterprise

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomická analýza
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 5. 2015
Datum podání práce: 28. 8. 2015
Datum obhajoby: 8. 9. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/53250/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: