Analýza determinantů výdajů na hazard na Slovensku

Název práce: Analýza determinantov výdavkov na hazard na Slovensku
Autor(ka) práce: Brodanský, Martin
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Chytil, Zdeněk
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Aké makroekonomické faktory ovplyvňujú výdavky na hazard na Slovensku? V bakalárskej práci sú použité dáta v rozmedzí rokov 2001 - 2013. Základnou hypotézou je, že celkové výdavky na hazard sú pozitívne korelované s rastom HPD krajiny. V teoretickej časti uvádzam prehľad doterajších štúdii. Na základe týchto štúdii sú vybrané ďalšie premenné, ktoré by mohli vplývať na výšku výdavkov na hazard. V praktickej časti sú vytvorené dva modely s identickými vysvetľujúcimi premennými. V prvom modeli sú ako vysvetľovaná premenná použité čisté výdavky na hazard, zisťované Ministerstvom financií Slovenskej republiky. Podarilo sa potvrdiť hypotézu o rastúcich výdavkoch na hazard pri raste HDP. Ďalej výdavky na hazard stúpajú pri klesajúcej nezamestnanosti a klesajúcej príjmovej nerovnosti. V druhom modeli používam ako vysvetľujúcu premennú výdavky na hazard od Štatistického úradu Slovenskej republiky. V tomto modeli nevychádza z dôvodu nekvalitných dát ako významná žiadna premenná.
Klíčová slova: spotrebiteľská dôvera; HDP; nezamestnanosť; hazard; príjmová nerovnosť
Název práce: Analýza determinantů výdajů na hazard na Slovensku
Autor(ka) práce: Brodanský, Martin
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Chytil, Zdeněk
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Jaké makroekonomické faktory ovlivňují výdaje na hazard na Slovensku? V bakalářské práci jsou použity data v rozmezí let 2001 - 2013. Základní hypotézou je, že celkové výdaje na hazard jsou pozitivne korelané s růstem HPD země. V teoretické části uvádím přehled dosavadních studii. Na základě těchto studií jsou vybrány další proměnné, které by mohly ovlivnit výši výdajů na hazard. V praktické části jsou vytvořeny dva modely s identickými vysvětlujícími proměnnými. V prvním modelu jsou jako vysvětlována proměnná použity čisté výdaje na hazard, zjišťované Ministerstvem financí České republiky. Podařilo se potvrdit hypotézu o rostoucích výdajích na hazard při růstu HDP. Dále výdaje na hazard stoupají při klesající nezaměstnanosti a klesající příjmové nerovnosti. Ve druhém modelu používám jako vysvětlující proměnnou výdaje na hazard od Statistického úřadu Slovenské republiky. V tomto modelu nevychází z důvodu nekvalitních dat jako významná žádná proměnná.
Klíčová slova: nezaměstnanost; příjmová nerovnost,; HDP; spotřebitelská důvěra; hazard
Název práce: Analysis of the determinants of spending on gambling in Slovakia
Autor(ka) práce: Brodanský, Martin
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Chytil, Zdeněk
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Which macroeconomic variables influence aggregate spending on gambling in Slovakia? I use data from 2001 to 2013. The basic hypothesis is that aggregate spending on gambling is positively correlated with growth of the GDP of the country. I provide an overview of the existing literature on the topic in the theoretical part of the thesis. Based on this, I choose other variables that might influence the amount of spending on gambling. The practical part of the thesis introduces two models with identical explaining variables. The first model uses net spending on gambling provided by the Ministry of Finance of the Slovak Republic as an endogenous variable. The hypothesis of the growing gambling expenses twined with growing GDP was successfully confirmed. Moreover, gambling spending grow with falling unemployment and falling income inequality. The second model uses gambling spending provided by the Statistical Office of the Slovak Republic as an exogenous variable. All variables used in this model are, however, insignificant due to low quality of the data.
Klíčová slova: gambling; GDP; unemployment; income inequality; consumer confidence

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 30. 3. 2015
Datum podání práce: 15. 5. 2015
Datum obhajoby: 10. 9. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/52468/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: