Reflexe britského postoje ke členství v ES/EU za vlády Harolda Macmillana a Davida Camerona

Název práce: Reflexe britského postoje ke členství v ES/EU za vlády Harolda Macmillana a Davida Camerona
Autor(ka) práce: Haas, Václav
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kolman, Ondřej
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tématem práce je reflexe britského postoje ke členství v Evropských společenstvích respektive v Evropské unii za vlády Harolda Macmillana a Davida Camerona. V teoretické části práce jsou definovány základní pojmy související s tímto tématem a představeny možné teoretické přístupy. Bližší pozornost je věnována racionálnímu institucionalismu, na jehož základě jsou definovány kategorie nákladů a výnosů a zdroje preferencí, které determinují vládní rozhodnutí o přístupu k evropskému integračnímu procesu. V praktické části jsou nastíněny britské postoje k jednotlivým fázím a milníkům evropské integrace počínaje druhou světovou válkou a konče podáním oficiální žádosti o přistoupení k Evropskému hospodářskému společenství. Dále jsou identifikovány jednotlivé faktory, které v případě Macmillanovy a Cameronovy vlády vstupují do rozhodovacího procesu o redefinici evropské politiky. Hlavním zjištěním je skutečnost, že zkoumané vlády přisuzují jednotlivým typům nákladů a výnosů rozdílnou míru důležitosti a při rozhodování upřednostňují různá hlediska, což přirozeně vede i k odlišným závěrům.
Klíčová slova: Velká Británie; desintegrace; Evropská integrace; referendum
Název práce: Reflection on the British attitude towards membership in the EC/EU under the premiership of Harold Macmillan and David Cameron
Autor(ka) práce: Haas, Václav
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kolman, Ondřej
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The thesis reflects on the British attitude towards membership in the European Communities and the European Union under the premiership of Harold Macmillan and David Cameron, respectively. The theoretical section of the thesis defines the basic concepts related to the topic and presents available theoretical approaches. Closer attention is dedicated to traditional institutionalism, which defines the categories of costs and benefits as well as the sources of preferences that determine the government's decisions on ascension to the European integration process. In its practical section, the thesis outlines British opinions on individual stages and milestones of the European integration ranging from World War II to the filing of the official application for accession to the European Economic Community. The paper also identifies specific factors that participate in the decision-making process to redefine European politics under Macmillan's and Cameron's governments. The principal finding is that the two governments ascribe highly differing importance to individual types of costs and benefits and prefer different viewpoints in the decision-making process, which naturally leads to different conclusions.
Klíčová slova: Great Britain; disintegration; European integration; referendum

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 3. 2015
Datum podání práce: 31. 8. 2015
Datum obhajoby: 9. 9. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/52179/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: