Měření rychlosti internetu v ČR

Název práce: Měření rychlosti internetu v ČR
Autor(ka) práce: Štěpán, Jan
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavlíček, Antonín
Oponenti práce: Samcová, Ivana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
V diplomové práci se budu zabývat vývojem internetu. V první části se zaměřím na rozvoj internetu ve světě a zejména v České republice. V následující části budu zkoumat kvalitu vysokorychlostního internetu v ČR a jeho postupný rozvoj v souvislosti s avizovanou kon-cepcí rozvoje vysokorychlostního internetu, kterou připravuje současná vláda. Mělo by se jednat o volné pokračování již dřívějších koncepcí, které bude v souladu s plány Evropské unie a plánovanými dotacemi dle strategické koncepce Evropa 2020. V další části se zaměřím na metodiku měření rychlosti internetu, stávající dostupné statis-tiky, které podrobím kritickému rozboru s cílem odhalit jejich silné a slabé stránky a najít zajímavá fakta, která z nich vyplývají. Dále se budu zabývat samotnou otázkou, proč jsou vůbec nyní tato čísla důležitá a na co všechno mají vliv. V závěrečné části vypracuji vlastní měření výzkumu rychlosti internetu v České republice s cílem nejlépe najít co nejpřesnější odpověď na otázku, jak jsou na tom uživatelé internetu připojující se v České republice s reálnou rychlostí a dostupností internetu v jednotlivých regionech.
Klíčová slova: rozvoj NGA sítí v ČR; dostupnost internetu v České republice; měření rychlosti internetu v ČR
Název práce: Speed of the internet in Czech Republic
Autor(ka) práce: Štěpán, Jan
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pavlíček, Antonín
Oponenti práce: Samcová, Ivana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis will discuss the development of the Internet. The first part of the thesis will describe the development of the Internet both world wide and in the Czech Republic. The following part will analyse the quality of the high-speed Internet and its coverage accord-ing to government legislation concerning high-speed Internet. This legislation is a part of the plan "Europe 2020". The following part will describe the method used for measuring of the Internet speed and analyse the current statistics data of the Internet speed. Those data will be analysed to find out good and bad sides of the statistics. Some other interesting facts will be presented in the thesis. The following chapter will answer the question why those figures are important and what kind of influence those figures have for regular users. The last part will present my own measurements of the Internet speed in Czech Republic. The thesis will also answer the question about how users of Internet in Czech Republic perceive the real speed of the Internet and its coverage in all regions.
Klíčová slova: Measuring the speed of the interne in Czech Republic; the development of the NGA network in Czech Republic; Internet coverage in Czech Republic

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 4. 2015
Datum podání práce: 1. 12. 2015
Datum obhajoby: 4. 2. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/54458/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: