Možnosti využití Businnes Intelligence ve střední logistické firmě

Název práce: Možnosti využitia Business Intelligence v stredne veľkej logistickej firme
Autor(ka) práce: Šarišský, Jakub
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Šperková, Lucie
Oponenti práce: Daněk, Lukáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom bakalárskej práce je preskúmanie súčasnej práce s dátami a analýza týchto dát v stredne veľkej logistickej firme. Zároveň posúdenie prínosov nasadenia Business Intelligence riešenia vo všeobecnej rovine ale aj priamo v spoločnosti Zásilkovna s.r.o. Práca kladie dôraz na užívateľské požiadavky a využitie BI predstavuje priamo na príkladoch. Podkladom pre riešenie sú teoretické poznatky v oblasti BI, analýza užívateľských požiadaviek a skúsenosti s chodom a prácou v spoločnosti. Práca je rozdelená na teoretickú časť, v ktorej je predstavená problematika BI a výhody/nevýhody nasadenia riešenia. Praktická časť rieši aktuálnu situáciu v spoločnosti, pripravuje podklady pre BI riešenie prostredníctvom dimenzionálneho modelovania a predkladá praktické možnosti využitia BI vo firme s pozastavením sa nad prínosmi a hrozbami riešenia. Hlavným prínosom práce je zhodnotenia ako môže stredne veľká firma využiť BI. Prínosom pre spoločnosť Zásilkovna je ukážka výstupov a prínosov BI priamo v prostredí firmy.
Klíčová slova: dashboard; finančná analýza; logistika; dimenzionálne modelovanie; Business Intelligence
Název práce: Možnosti využití Businnes Intelligence ve střední logistické firmě
Autor(ka) práce: Šarišský, Jakub
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Šperková, Lucie
Oponenti práce: Daněk, Lukáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem bakalářské práce je přezkoumání současné práce s daty a analýza daných dat ve střední logistické firmě. Zároveň posouzení přínosů nasazení Business Intelligence řešení ve všeobecné rovině ale i přímo v logistické společnosti Zásilkovna s.r.o. Práce klade důraz na uživatelské požadavky a představuje využití BI přímo na názorných příkladech. Podkladem pro řešení jsou teoretické poznatky v oblasti BI, analýza uživatelských požadavků a osobní zkušenosti s chodem a prací ve zmíněné společnosti. Práce je rozdělená na teoretickou část, ve které je představená problematika BI a výhody/nevýhody nasazení samotného řešení. Praktická část řeší aktuální situaci ve společnosti, připravuje podklady pro BI řešení prostřednictvím dimenzionálního modelování a předkládá praktické možnosti využití BI ve firmě s pozastavením se nad přínosy a hrozbami řešení. Hlavním přínosem práce je zhodnocení, jak může středně velká firma využít BI. Za přínos pro společnost Zásilkovna s.r.o. lze považovat ukázku výstupů a přínosů Bi přímo v prostředí firmy.
Klíčová slova: finanční analýza; dimenzionální modelování; Business Intelligence; logistika; dashboard
Název práce: Possibilities of using Business Intelligence in a medium-sized logistics company
Autor(ka) práce: Šarišský, Jakub
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Šperková, Lucie
Oponenti práce: Daněk, Lukáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main objective of bachelor thesis is examination of the current work with data and its interpretation the medium-sized logistics company and analysis of the benefits of deployment of Business Intelligence solutions in general terms but also directly in company called Zásilkovna s.r.o. This thesis emphasis on user requirements and provides a direct example of the usage of BI. The basis for the solution are theoretical knowledge in the field of BI, analysis of user requirements and experiences gained during working in the company. The work is divided into theoretical part in which is presented the issue of BI and advantages / disadvantages of deployed solutions. The practical part analyze current situation in the company. It is preparing documents for the BI solution through dimensional modeling and presents practical possibilities of BI in the companyand offers benefits and threats of BI solutions. The main contribution of this project is to evaluate how a medium sized company is able to use BI. Main contributions for Zásilkovna are exaples of outputs and benefits of BI directly in the company environment.
Klíčová slova: dashboard; Business Intelligence; financial analysis; dimensional modeling; Logistics

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 23. 9. 2015
Datum podání práce: 16. 12. 2015
Datum obhajoby: 3. 2. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/55435/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: