Jsou lidé s nižšími příjmy náchylnější k obezitě? Případ Kalifornie

Název práce: Jsou lidé s nižšími příjmy náchylnější k obezitě? Případ Kalifornie
Autor(ka) práce: Michálek, Ondřej
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Chytilová, Helena
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Jsou chudí lidé náchylnější k obezitě? Tato analýza, zahrnující 19 264 obyvatel Kalifornie potvrzuje, že každých 10 000 dolarů vydělaných ročně navíc snižuje koeficient BMI o 0,05. Výsledek této studie je zcela v souladu s dosavadním výzkumem. Průměrné BMI bílého v USA narozeného a v Kalifornii žijícího muže je 23,21. Každý další stupeň vzdělání snižuje BMI v průměru o 0,16. Podstatným faktorem ovlivňujícím obezitu je etnicita. Hispánci a Afroameričané jsou v průměru o cca 1,3 obéznější, než bílá rasa. Častá návštěva fast foodu zvyšuje BMI o 0,45. Účinným opatřením pro boj s obezitou může být dotování potravin, které cílí na chudší vrstvy a může tak prohloubit efekt dostupnosti a konzumace ovoce a zeleniny, který snižuje BMI o 0,24. Stát a firmy by se také měly nejvíce zaměřit na problém presentismu, který je příčinou 50 až 60 procent veškerých nákladů spojených s obezitou.
Klíčová slova: Příjem; Zdraví; Technologický pokrok; BMI; Obezita
Název práce: Are low-income people more obese? Case of California
Autor(ka) práce: Michálek, Ondřej
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Chytilová, Helena
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Are low income people in a bigger danger of obesity? This analysis included 19 254 habitants of California confirms that every additional 10 000 dollars earned per year lower the BMI rate by 0.05. Result of this thesis is in line with current research. Average BMI of white man and US citizen living in California is 23.21. Every additional level of education lowers the BMI rate by 0.16. Ethnicity is another important factor, which influences obesity. Hispanics and Afroamericans are on average about 1.3 more obese than white race. Frequent attendance of fast food increases the BMI rate by 0.45. Food subsidies could be effective move, targeting at poorer people making thereby fruit and vegetable more available.This trend might be reflected into consumption efffect, which lowers the BMI rate by 0.24. Government and firms should also focus more on the problem of presenteeism, which is a major determinant of all costs associated with obesity.
Klíčová slova: Income; Technological Progress; BMI; Obesity; Health

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 9. 2015
Datum podání práce: 18. 12. 2015
Datum obhajoby: 2. 2. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/53999/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: