Analýza návštevnosti domácich zápasov Slovenskej futbalovej reprezentácie

Název práce: Analýza návštevnosti domácich zápasov Slovenskej futbalovej reprezentácie
Autor(ka) práce: Dzurovčin, Martin
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Koubek, Ivo
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práca sa zaoberá faktormi ovplyvňujúcimi návštevnosť domácich zápasov slovenskej futbalovej reprezentácie od roku 1994 až po jej v tom čase posledný zápas v roku 2015. Dáta, ktoré obsahujú 100 pozorovaní, sú podrobené ekonometrickej analýze. Aj napriek malému poču pozorovaní, ktoré boli ovplyvnené nedustopnosťou informácii o cenách vstupeniek pred rokom 2002, sa podarilo preukázať, že vplyv ceny vstupenky na návštevnosť zápasu je irelevantný. Dôležitým faktorom sa ukázal fakt, či sa jednalo o zápas kvalifikačný, na ktorý chodilo v priemere o 22 % ľudí viac ako na priateľské zápasy. Predpoklad, že súperom slovenskej reprezentácie bol výber ich rivalou z česka sa potvrdil. Tieto zápasy navštevuje v priemere o 24 % viac ako ostatné. Ďalšou významnou premennou bola skutočnosť, že na zápasy odohrané v Bratislave chodilo o 13 % menej ako na zápasy hrané v iných slovenských mestách.
Klíčová slova: reprezentácia; metóda najmenších štvorcov; futbal
Název práce: Analýza návštevnosti domácich zápasov Slovenskej futbalovej reprezentácie
Autor(ka) práce: Dzurovčin, Martin
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Koubek, Ivo
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce je věnována faktorům ovlivňujícím návštěvnost domácích zápasů slovenské fotbalové reprezentace od roku 1994 až po poslední aktuální zápas v roce 2015. Data obsahují 100 pozorování, která jsou ekonometricky analyzována. Navzdory malému počtu pozorování, což bylo zapříčiněno nedostupností informací o cenách vstupenek před rokem 2002, se nepodařilo prokázat, že vliv ceny vstupenky na návštěvnost zápasu. Důležitým faktorem se ukázala skutečnost, že se jednalo o kvalifikační zápasy, na které chodilo v průměru o 22 % lidí v porovnání s přátelskými zápasy. Předpoklad, že návštěvnost byla vyšší v případě utkání mezi českou a slovenskou reprezentací se potvrdil. Tyto zápasy navštěvuje v průměru o 24 % více návštěvníků v porovnání s ostatními zápasy. Další významnou proměnnou bylo zohlednění zápasů pořádaných v Bratislavě. Na tyto zápasy chodilo v průměru o 13 % méně lidí, v porovnání se zápasy hranými v jiných slovenských městech.
Klíčová slova: fotbal; reprezentace; metoda nejmenších čtvercu
Název práce: Analysis of attendance on home games of Slovakian national football team
Autor(ka) práce: Dzurovčin, Martin
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Koubek, Ivo
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This paper deals with factors affecting home games of Slovakian national football team from 1994 to 2015. The dataset is containing 100 observations,which are examined through the econometric analysis. Ticket prices before 2002 was unable to discover, although the rest had demonstrated that the impact of the price of tickets for the match attendance is irrelevant. An important factor has proven fact ,that a qualifying games were more attended , than friendly games (22 % less). The assumption that if the opponents of the Slovak representation is rival from the Czech Republic are confirmed . These games attends an average of 24 % more than others. Another important variable was when the match was played in Bratislava, it was on 13 % less attended than the games played in other Slovak cities.
Klíčová slova: football; national team; ordinary least squares

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 11. 11. 2015
Datum podání práce: 5. 1. 2016
Datum obhajoby: 1. 2. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/55194/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: