Analýza vlivu příjmové nerovnosti na emigraci

Název práce: Analýza vplyvu príjmovej nerovnosti na emigráciu
Autor(ka) práce: Šimo, Dominik
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Brožová, Dagmar
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca analyzuje vzťah medzi emigráciou meranou počtom emigrantov na 1000 obyvateľov a príjmovej nerovnosti meranej Giniho koeficientom. Testujem hypotézu, že vyššia príjmová nerovnosť spôsobí rast emigrácie. V práci pracujem s dvomi modelmi. V prvom modeli odhadujem regresnú analýzu pomocou metódy najmenších štvorcov a v druhom modeli pomocou metódy fixných efektov. V obidvoch prípadoch pracujem s panelovými dátami a v rozmedzí rokov 2005-2013. Rozdiel medzi modelmi je ten, že v prvom modeli pracujem s krajinami bývalého Východného bloku, teda s krajinami V4, Pobaltia a Rumunska a v druhom modeli s krajinami bývalého Západného bloku, teda s krajinami Západnej, Južnej a Severnej Európy. V prvom modeli bol preukázaný negatívny vplyv Giniho koeficientu na emigráciu a v druhom modeli pozitívny vplyv na emigráciu, čo nie je v rozpore s uvedenou literatúrou.
Klíčová slova: Giniho koeficient; emigrácia; príjmová nerovnosť
Název práce: Analýza vlivu příjmové nerovnosti na emigraci
Autor(ka) práce: Šimo, Dominik
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Brožová, Dagmar
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce analyzuje vztah mezi emigrací měřenou počtem emigrantů na 1000 obyvatel a příjmové nerovnosti měřené Giniho koeficientem. Testuji hypotézu, že vyšší příjmová nerovnost způsobí růst emigrace. V práci pracuji se dvěma modely. V prvním modelu odhaduji regresní analýzu pomocí metody nejmenších čtverců a v druhém modelu pomocí metody fixních efektů. V obou případech pracuji s panelovými daty a v rozmezí let období 2005-2013. Rozdíl mezi modely je ten, že v prvním modelu pracuji se zeměmi bývalého Východního bloku, tedy se zeměmi V4, Pobaltí a Rumunska a v druhém modelu se zeměmi bývalého Západního bloku, tedy se zeměmi Západní, Jižní a Severní Evropy. V prvním modelu byl prokázán negativní vliv Giniho koeficientu na emigraci a v druhém modelu pozitivní vliv na emigraci, což není v rozporu s uvedenou literaturou.
Klíčová slova: emigrace; Giniho koeficient; příjmová nerovnost
Název práce: Impact Analysis of income inequality to emigrate
Autor(ka) práce: Šimo, Dominik
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Brožová, Dagmar
Oponenti práce: Babin, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The paper analyses relationship between emigration expressed as a number of emigrants per 1000 inhabitants and income inequality expressed by Gini coefficient. Hypothesis that higher income inequality leads to higher rate of emigration is tested. The papers include two models. I use ordinary least square method in the first one and fixed effect method in the second one. In both models I use panel data from 2005 to 2013. A difference between models is that in the first one I use countries of a former Eastern bloc such V4 countries, Baltics countries and Romania, and in the second model I use former Western bloc countries such West, South and North European countries. Negative effect of Gini coefficient on emigration was proved in the first model and positive effect on migration was proved in the second model which is in contrary to the mentioned literature.
Klíčová slova: The Gini coefficient; emigration; Income inequality

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 30. 10. 2015
Datum podání práce: 30. 12. 2015
Datum obhajoby: 1. 2. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/55036/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: