Význam kvality auditů bank v letech 1993 až 2014 pro české národní hospodářství

Název práce: Význam kvality auditů bank v letech 1993 až 2014 pro české národní hospodářství
Autor(ka) práce: Rott, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Zamrazilová, Eva
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce je zaměřena na vyhodnocení významu kvality auditů bank v letech 1993 až 2014 pro české národní hospodářství. Jejím cílem je ověření významu externího a interního auditu účetnictví, vnitřních kontrolních procesů a činností bank a dohledové činnosti regulátora pro dlouhodobou stabilitu banky na finančním trhu. Poznatky z bankovní krize v ČR v 90. letech minulého století a poslední finanční a hospodářské krize z roku 2008 v některých zemích EU a USA ukázaly, že problém nekvalitních auditů se může týkat širšího okruhu finančních institucí a že pád většího počtu bank v krátkém období znamená vysoké společenské náklady pro jednotlivé ekonomiky (zejména náklady státního rozpočtu na ozdravení bankovního sektoru, pokles dynamiky HDP). Provedené analýzy ukázaly, že tyto krize byly výsledkem souběhu více faktorů, zejména slabého vedení řady bank, jejich zainteresovanosti na maximalizaci zisku v krátkém období, zapojení do obchodů s vysoce rizikovými finančními nástroji (země EU, USA), podmínek makroekonomického prostředí (v ČR nedostatečného právního prostředí), a také selhání auditorů i bankovních dohledů. Na kvalitu auditů bank měl vliv i trvající konflikt zájmů statutárních auditorů (placených auditovanou bankou), který se pravděpodobně projevil v jejich neetickém chování, a nedostatečná znalostní základna auditorů v podmínkách rychlého rozvoje finančních nástrojů. Důsledkem toho bylo, že auditoři včas nesignalizovali klientům a investorům skutečný stav bank. Analýza tak ukázala, že externí a interní audity a bankovní dohled jsou významnou, nikoliv však postačující podmínkou pro dlouhodobou stabilitu banky na finančním trhu.
Klíčová slova: řízení rizik; statutární audit; bankovní dohled; externí a interní audit; etické chování auditora
Název práce: The importance of audits of banks with respect to the Czech national economy within years 1993 – 2014
Autor(ka) práce: Rott, Michal
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Zamrazilová, Eva
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this master thesis is to evaluate the importance of audits of banks with respect to the Czech national economy within years 1993 - 2014. The primary purpose of this study is to determine the value of both external and internal audits as well as of internal control systems and of bank supervision in order to maintain a long-term stability of banks on the Czech financial market. In the light of knowledge gathered from the Czech banking crisis (late nineties of the 20th century) and from the latest widely-spread economic and financial crisis (2008), it has been proved that low-quality audits may consequently contagiously affect a great deal of financial institutions. As for the economies, a collapse of a larger number of banks in the short run may cause higher social costs (mainly due to government budget deficit when bailing out affected banks and to economic downturn). Analyses suggest that these crises have been a result of a confluence of many factors. In particular, a poor a management of banks and its interest in short-term profit-maximizing goals, trades with highly risky financial instruments (especially in the US and in the EU), likewise failures of both auditors and bank supervisors, account for some of the main factors. Moreover, it has been concluded that an institutional background (a weak law system in the Czech Republic) played an important role, too. The quality of audits was also influenced by an everlasting conflict of interest of statutory auditors who have been paid by the audited banks. This probably resulted in an unethical behavior of auditors. Furthermore, auditors were lacking the state-of-the-art knowledge in terms of rapidly developing financial instruments. As a matter of fact, auditors did not address all the risks the banks were facing to the stakeholders. This study indicates that both external and internal audits along with a bank supervision are important, nonetheless, not sufficient conditions assuring a long-term stability on financial markets.
Klíčová slova: auditors; statutory audit; bank supervision; external and internal audit; risk management; ethical behavior

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 9. 4. 2015
Datum podání práce: 17. 12. 2015
Datum obhajoby: 4. 2. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/52600/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: