Využití méně známých zámků Benešovska pro rozvoj cestovního ruchu

Název práce: Využití méně známých zámků Benešovska pro rozvoj cestovního ruchu
Autor(ka) práce: Zuberová, Monika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Netková, Jarmila
Oponenti práce: Cander, Radovan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá méně známými a ohroženýmmi zámky na Benešovsku a jejich využitím převážně v cestovním ruchu. Teoretická část se věnuje vymezení a charakteristice cestovního ruchu a zaměřuje se na specifičnost kulturně-poznávacího cestovního ruchu a především na fungování Státní památkové péče. Druhá část představuje cestovní ruch Středočeského kraje a okresu Benešov a postupně od stručného přehledu všech zámků v oblasti přistupuje ke stanovení příkladů možného využití méně známých zámků a celá práce je zakončena analýzou vybraných objektů a stanovením jejich potenciálního využití v porovnání se skutečným stavem a představami dotčených osob. Cílem práce je hledat možnosti využití pro vybrané objekty a při tom se zaměřit především na oblast rozvoje místního cestovního ruchu.Tato práce by měla rozšířit povědomí o stavu českých památek, poukázat na problematiku rostoucího počtu zanedbávaných a ohrožených objektů a inspirovat ke změně současného stavu a nalezení vhodného udržitelného využití.
Klíčová slova: domácí cestovní ruch; kulturně-poznávací cestovní ruch; Benešovsko; analýza potenciálu; zámky; Památková péče
Název práce: The use of less known chateaus in the region Benešovsko for tourism development
Autor(ka) práce: Zuberová, Monika
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Netková, Jarmila
Oponenti práce: Cander, Radovan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The bachelor thesis is focused on less known and threatened chateaus in the region Benešovsko and on their use. The theoretical part concerns the definition and the characteristic of tourism. Then focused on specificity of cultural tourism and historic preservation. The second part presents the tourism of the Middle Bohemia and the dictrict Benešovsko. It has been created a brief overview of all the chateaus in the region nad then there are introducend some examples of the interesting use. The main part of the thesis is about the analysis of three threatened chateaus and the determination of their potential use. The main goal is to find more possibilities for utilization of each object and to focus on the area of local tourism. This thesis should widen the awareness about the condition of czech heritage and point to the problematic of growing number of decaying chateuas. It could inspire how to change the courent situation and look for suitable use of chateuas.
Klíčová slova: domestic tourism; historic preservation ; analysis of potential; chateuas; cultural tourism; Benešovsko

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra cestovního ruchu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 5. 2015
Datum podání práce: 6. 5. 2016
Datum obhajoby: 1. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/53005/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: