Optimalizácia procesu testovania s využitím voľne dostupných nástrojov na vytváranie automatizovaných testov

Název práce: Optimalizácia procesu testovania s využitím voľne dostupných nástrojov na vytváranie automatizovaných testov
Autor(ka) práce: Ivan, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Matuštík, Ondřej
Oponenti práce: Holoubek, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá problematikou zavádzania automatizovaných testov do procesu testovania webovej aplikácie. Úvod teoretickej časti je venovaný oboznámeniu čitateľa s pojmom testovanie a poukázaniu na jeho dôležitosť nielen pri vývoji softvéru. Autor následne tento pojem definuje, predstavuje jeho princípy a pozornosť venuje aj výkladu termínov, ktoré sa bežne pri testovaní využívajú. V ďalšej časti sú uvedené špecifické delenia tohto procesu z hľadiska využívaných techník, metód a úrovni testovania. Popisom a uvedením základných rozdielov medzi manuálnym a automatizovaným testovaním vytvára podmienky pre pochopenie problematiky, na ktorú je práca zameraná. V závere teoretickej časti práce sú charakterizované základné modely životného cyklu vývoja softvéru, v ktorom má proces testovania svoje zastúpenie. V praktickej časti autor spočiatku venuje pozornosť predstaveniu webovej aplikácie, v rámci ktorej budú automatizované testy zavádzané. Následne na základe uvedenej metodiky analyzuje proces testovania tejto aplikácie. Definuje dôvody zavedenia automatizovaných testov, vytyčuje oblasti pokrytia, vytvára pracovný tím a časový plán implementácie. Na základe stanovených kritérií zdôvodňuje výber nástrojov, ktoré budú pri automatizácií využité. V ďalšej časti čitateľa systematicky sprevádza naprieč celým procesom vytvárania a zavádzania automatizovaných testov, pričom ho účelovo dopĺňa praktickými ukážkami. Záver práce je venovaný zhodnoteniu výsledkov, ktoré boli dosiahnuté zavedením automatizovaných testov. Ich porovnaním s manuálnymi testami je stanovená efektívnosť automatizácie. Výpočtom odhadovaných úspor je stanovená návratnosť investície do automatizovaných testov.
Klíčová slova: priebežná integrácie; Softvér; testovanie; SoapUI; plán testov; automatizované testy; Selenium
Název práce: Optimalizácia procesu testovania s využitím voľne dostupných nástrojov na vytváranie automatizovaných testov
Autor(ka) práce: Ivan, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Matuštík, Ondřej
Oponenti práce: Holoubek, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku zavedení automatizovaných testů do procesu testování webové aplikace. Úvod teoretické části je věnován seznámení čtenáře s pojmy v testování a ukázání na jejich důležitost nejen pro vývoj software. Autor následně tento pojem definuje, představí jeho principy a věnuje pozornost i výkladu termínů, které se při testování běžně využívají. V další části je uvedené specifické dělení tohoto procesu z hlediska využívaných technik, metod a úrovní testování. Popisem a uvedením základních rozdílů mezi manuálním a automatizovaným testováním vytváří podmínky pro pochopení problematiky, na kterou je práce soustředěna. V závěrečné teoretické části práce jsou charakterizované základní modely životního cyklu vývoje software, ve kterém má proces testování svoje zastoupení. V praktické části autor nejdříve věnuje pozornost představení webové aplikace, v rámci které budou automatizované testy implementované. Následně na základě uvedené metodiky analyzuje proces testování této aplikace. Definuje důvody zavedení automatizovaných testů, vytyčuje oblasti pokrytí, vytváří pracovní tým a časový plán implementace. Na základě stanovených kritérií zdůvodňuje výběr nástrojů, které budou při automatizaci využité. V další části systematicky provádí napříč celým procesem vytváření a zavádění automatizovaných testů, přičemž ho účelně doplňuje praktickými ukázkami. Konec práce je věnován zhodnocení výsledků, které byly dosažené zavedením automatizovaných testů. Jejich porovnáním s manuálními testy je stanovena efektivnost automatizace. Výpočtem odhadovaných úspor je stanovená návratnost investice do automatizovaných testů.
Klíčová slova: software; SoapUI; priebežná integrácia; Selenium; plán testu; testovaní
Název práce: Optimalisation of the test process using open source tools for automated tests
Autor(ka) práce: Ivan, Michal
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Matuštík, Ondřej
Oponenti práce: Holoubek, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diploma thesis deals with the implementation of automated tests to the process of testing web applications. Introduction of the theoretical part is devoted to familiarizing the reader with the concept of testing and illustration of its importance not only in software development. Author then defines the term, introduces the principles, and attention is paid to the interpretation of terms which are commonly used in testing. The next section contains specific division of this process in terms of of the used techniques, methods and levels of testing. By description, and stating the fundamental differences between manual and automated testing creates conditions for understanding the issues, on which work is focused. At the end of theoretical part there are characterized basic models of software development life cycle, in which the process of testing has its place. In the practical part the author at first draws attention to introduction of of web application in which automated tests will be implemented. Subsequently, based on the introduced methodology, he analyzes the process of testing this application. He defines the reasons for the implementation of automated testing, he marks the areas of coveragecreates working team and the timetable for implementation. On the basis of established criteria justifies the choice of tools to be used in automation. In the next chapter he accompanies reader systematically across the entire process of creation and implementation of automated tests, and intentionally complements it with practical examples. End is devoted to assessment of the results that have been achieved by the implementation of automated tests. By comparing them with manual tests author determines the effectiveness of automation. Calculating the estimated savings is determined by the return on investment in automated tests.
Klíčová slova: test planning; continuous integration; testing; Software; test automation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 6. 2015
Datum podání práce: 1. 12. 2015
Datum obhajoby: 3. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/53619/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: