Označování potravinářských výrobků značkami kvality

Název práce: Označování potravinářských výrobků značkami kvality
Autor(ka) práce: Černá, Pavlína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Zadražilová, Dana
Oponenti práce: Sadílek, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Obsahem diplomové práce je problematika značek kvality potravin. Značky kvality jsou v České republice udělovány Ministerstvem zemědělství, soukromými organizacemi a své značky kvality mají i obchodní řetězce. Práce obsahuje příklady značek kvality potravin, které jsou udělovány různými organizacemi. Výzkumná otázka diplomové práce zní: "Preferují zákazníci při nákupu výrobky se značkami kvality?" Autorka zpracovala dotazníkový výzkum týkající se značky kvality Klasa, kterou uděluje české Ministerstvo zemědělství. Výsledky svého výzkumu porovnala s výsledky výzkumu týkajícího se značky Regionální potravina. Autorka dále ve své práci porovnává systémy potravinářských značek kvality v tuzemsku a v zahraničí. Část diplomové práce se zabývá i otázkou nákladů spojených s fungováním značek kvality. Zvláštní pozornost je věnována vlastním značkám potravinářských obchodních řetězců. Řetězce jsou totiž významnými hráči na potravinářském trhu, neboť se jedná o společnosti velké ekonomické síly.
Klíčová slova: potravina; Klasa; náklady; privátní značka; obchodní řetězec; Regionální potravina; značka kvality
Název práce: Labeling of food products with quality labels
Autor(ka) práce: Černá, Pavlína
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Zadražilová, Dana
Oponenti práce: Sadílek, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
A diploma thesis deals with food quality labels in the Czech Republic. Quality labels are granted by the Department of Agriculture, private companies or by retail chains. The thesis describes various food quality labels granted by various organizations. A research question is: "Prefer costumers buying food with a quality label?" An author conducted a questionnaire research focused on the quality label Klasa, which is granted by the Department of Agriculture of the Czech Republic. Results of the research were compared with a research focused on the other quality label - Regionální potravina. In the following part of the thesis are compared systems of food quality labels in the Czech Republic and in foreign countries. The problem of costs connected with working of private labels is also mentioned in the thesis. Special attention is paid to private labels of food retail chains, because they are very important and economically strong players on the food market in the Czech Republic.
Klíčová slova: Regionální potravina; Klasa; retail chain; food; quality label ; costs ; private label

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra obchodního podnikání a komerčních komunikací

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 1. 2015
Datum podání práce: 29. 4. 2016
Datum obhajoby: 8. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/50771/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: