Postavení a perspektivy společnosti BUKOCEL, a. s. na evropských trzích

Název práce: Postavenie a perspektívy spoločnosti BUKOCEL, a. s. na európskych trhoch
Autor(ka) práce: Nováková, Silvia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Němečková, Iveta
Oponenti práce: Gilan, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Jediná neintegrovaná celulózka na Slovensku BUKOCEL, a. s. je zároveň 100% vývozcom svojho produktu, krátko-vláknitej sulfátovej bielenej papierenskej buničiny. Buničina je medziproduktom, ktorý má využitie najmä v papierenskom sektore. Export tejto spoločnosti smeruje hlavne na európske trhy. Cieľom práce je preto určiť jej postavenie a perspektívy na európskych trhoch. Hodnotenie jej postavenia a perspektív vychádza z pohľadu využitia produktu v papierenskom priemysle. A teda analýzou európskeho celulózo-papierenského priemyslu, jeho doterajším vývojom ako aj načrtnutím prognóz, spolu s hodnotením vývoja na slovenskom trhu, porovnaním spoločnosti s konkurenciou a určením silných a slabých stránok ako aj príležitostí a hrozieb a v neposlednom rade aj analýzou európskeho prostredia pomocou PEST analýzy, naplní práca svoj cieľ určenia postavenia tejto spoločnosti na trhu s buničinou ako aj jej ďalšie možnosti rozvoja do budúcnosti. Celulózo-papierenský priemysel sa ukazuje ako perspektívne odvetvie s širokými možnosťami rozvoja produktového portfólia predovšetkým v segmente obalového a tissue papiera, ako aj v inovatívnych možnostiach využitia buničiny mimo papierenského priemyslu.
Klíčová slova: celulózo-papierenský priemysel; európske trhy; CEPI; BUKOCEL, a. s.
Název práce: Postavení a perspektivy společnosti BUKOCEL, a. s. na evropských trzích
Autor(ka) práce: Nováková, Silvia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Němečková, Iveta
Oponenti práce: Gilan, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Jediná neintegrovaná celulózka na Slovensku BUKOCEL, a. s. je zároveň 100% vývozcem svého produktu, krátce-vláknité sulfátové bělené papírenské buničiny. Buničina je meziproduktem, který má využití zejména v papírenském sektoru. Export této společnosti směřuje hlavně na evropské trhy. Cílem práce je proto určit její postavení a perspektivy na evropských trzích. Hodnocení jejího postavení a perspektiv vychází z pohledu využití produktu v papírenském průmyslu. Analýzou evropského celulózo-papírenského průmyslu, jeho dosavadním vývojem jakož i nástinem prognóz, spolu s hodnocením vývoje na slovenském trhu, porovnáním společnosti s konkurencí a určením silných a slabých stránek jako i příležitostí a hrozeb a v neposlední řadě i analýzou evropského prostředí pomocí PEST analýzy, naplní práce svůj cíl určení postavení této společnosti na trhu s buničinou, jakož i její další možnosti rozvoje do budoucna. Celulózo-papírenský průmysl se ukazuje jako perspektivní odvětví s širokými možnostmi rozvoje produktového portfolia, jak v segmentu obalového a tissue papíru, tak v inovativních možnostech využití buničiny mimo papírenského sektoru.
Klíčová slova: celulózo-papírenský průmysl; CEPI; BUKOCEL, a. s.; evropské trhy
Název práce: Position and Perspectives of the Company BUKOCEL, a. s. on European Markets
Autor(ka) práce: Nováková, Silvia
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Němečková, Iveta
Oponenti práce: Gilan, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The only non-integrated pulp mill in Slovakia BUKOCEL, a. s. is 100% exporter of its product short fiber kraft bleached paper pulp. Pulp is intermediate product, which is used primarily in paper sector. Export of this company is mainly directed to European markets. The aim of this paper is to state the position and perspectives of this company on European markets. The evaluation of its status is based on paper sector's point of view. And by analysing the European pulp and paper industry, its evolution as well as by outlining future prospects, together with the evaluation of Slovak market and by comparing the company with its competition and stating its weaknesses and strengths, as well as, its opportunities and threats and lastly, analysing European environment by conducting PEST analysis, fulfills this paper's goal of stating the position of this company on the pulp market, as well as its further growth opportunities. Pulp and paper industry is showing up to be a perspective industry with broad possibilities of growth of its product portfolio, mainly in segment of packaging and tissue paper as well as in innovative ways of using cellulose fibre outside of paper sector.
Klíčová slova: BUKOCEL, a. s.; pulp and paper industry; CEPI; European markets

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 5. 2015
Datum podání práce: 31. 3. 2016
Datum obhajoby: 2. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/53075/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: