Ochrana hospodářské soutěže a leniency program

Název práce: Ochrana hospodárskej súťaže a leniency program
Autor(ka) práce: Krausová, Simona
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Jeníček, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca rieši otázku vplyvu zavedenia leniecy programu a jeho reforiem na súťažnú politiku EÚ a hlavne na vyšetrovanie zakázaných kartelových dohôd. Leniency program je v súčasnosti jedným z hlavných nástrojov boja proti kartelom. Funguje na princípe odpustenia pokuty tej spoločnosti, ktorá ako prvá poskytne Európskej komisii relevantné dôkazy o existencii daného kartelu. Práca má tri hlavné ciele. V prvom rade je jej cieľom analýza efektívnosti leniency programu a jeho reforiem pri odhaľovaní kartelov. Druhým cieľom je rozbor stratégie Komisie pri udeľovaní leniency a jej vývoj v čase. Posledným cieľom je kvalitatívna analýza všetkých troch foriem leniency a ich vzájomné porovnanie. Diplomová práce je rozdelená na štyri kapitoly, dve teoretické a dve praktické. Prvá kapitola vysvetľuje problematiku kartelových dohôd, jednotlivé druhy kartelov, spôsob vyšetrovania a udeľovania pokút. Rozbor samotného leniency programu, jeho zavedenia v roku 1996 a následných reforiem v rokoch 2002 a 2006 bude hlavnou témou druhej kapitoly. Tretia kapitola obsahuje analýzu všetkých rozhodnutí Komisie voči kartelom od roku 1993 do apríla 2016. Obsahuje dáta o vývoji počtu rozhodnutí, výšky pokút, veľkosti kartelov a výšky udelených leniency v tomto období. Štvrtá a posledná kapitola sa zameria na prípadovú štúdiu kartelu LCD a na základe teoretických poznatkov z prvých dvoch kapitol, rozoberie princípy konkrétneho kartelu a postup pri vyšetrovaní.
Klíčová slova: súťažná politika; leniency program; kartelové dohody
Název práce: Ochrana hospodářské soutěže a leniency program
Autor(ka) práce: Krausová, Simona
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Jeníček, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce řeší otázku vlyvu zavedení leniency programu a jeho reforem na soutěžní politiku EU a hlavně na vyšetřování zakázaných kartelových dohod. Leniency program je v současnosti jedním z hlavních nástrojů boje proti kartelům. Funguje na principu odpuštění pokuty té společnosti, ktorá jako první poskytne Evropské komisi relevantní důkazy o existenci daného kartelu. Práce má tři hlavní cíle. V první řadě je jejím cílem analýza efektivnosti leniency programu a jeho reforem při odhalování kartelů. Druhým cílem je rozbor strategie všech tří forem leniency a jejich vzájemné porovnání. Diplomová práce je rozdělena do čtyř kapitol, dvou praktickým a dvou teoretických. První kapitola vysvětluje problematiku kartelových dohod, jednotlivé druhy kartelů, způsob vyšetřování a udělování pokut. Rozbor samotného leniency programu, jeho zavedení v roce 1996 a následných reforem v rokoch 2002 a 2006 bude hlavnou témou druhé kapitoly. Třetí kapitola obsahuje analýzu všech rozhodnutí Komise vůči kartelům od roku 1993 do dubna 2016. Obsahuje údaje o vývoji počtu rozhodnutí, výšek pokut, velikostí kartelů a výšek udělených leniency v tomto období. Čtvrtá a poslední kapitola se zaměří na případovou studii kartelu LCD a na základě teoretických poznatků z prvních dvou kapitol, rozebere principy konkrétního kartelu a postup při vyšetřování.
Klíčová slova: soutěžní politika; kartelové dohody; leniency program
Název práce: Protection of Competition and the leniency program
Autor(ka) práce: Krausová, Simona
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Jeníček, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis addresses the issue of the effect of the introduction of leniency program and its reforms on the European competition policy and above all of its effect on investigation of forbidden cartel agreements. Leniency program is currently one of the main tools being implemented in fighting cartels. It works by providing immunity to the first company that provides relevant proof of the cartels existence. This work has three main goals. Firstly it aims to analyse the effectiveness of the leniency program and its reforms when it comes to uncovering cartels. The second goal is to unveil the European Commissions strategy concerning granting leniency and its development over the time. The last goal is to provide a quality analysis of all three forms of leniency and their mutual comparison. This diploma thesis is divided into four chapters: two theoretical and two practical chapters. The first one explains the issue of cartel agreements, individual types of cartels, investigation and its methods and the principals of imposing fines. The analysis of the leniency program itself, its introduction in 1996 and the following reforms in 2002 and 2006 will be the main topics of the second chapter. The third chapter contains the analysis of all Commissions decisions against cartels from 1993 till April 2016. It contains data relating to the development of number of decisions, the amount of fines, the size of the cartels and the percentage of the leniency granted in this period. The forth and the last chapter will focus on a case study of the LCD cartel and on the basis of theoretical findings contained in the first two chapters it will uncover the principles of this particular cartel and the investigation procedures.
Klíčová slova: cartel agreements; leniency program; competition policy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 9. 2013
Datum podání práce: 10. 5. 2014
Datum obhajoby: 7. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/43996/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: