Porušování norem ochrany životního prostředí společnostmi se sídlem v EU

Název práce: Porušovanie noriem ochrany životného prostredia spoločnosťami so sídlom v EÚ
Autor(ka) práce: Ambrušová, Tímea
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Grmelová, Nicole
Oponenti práce: Kostelanský, Ludvík
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V tejto bakalárskej práci sa podrobne pojednávajú vybrané druhy znečisťovania životného prostredia a to znečisťovanie vzduchu a pôdy. Práca sa predovšetkým zameriava na aktuálne dve najviac spoločensky diskutované kauzy o životnom prostredí: 1)nadmerné produkovanie emisií vozidlami vyrobenými spoločnosťou Volkswagen 2)využívanie škodlivých chemických látok v poľnohospodárstve spoločnosťou Monsanto V práci sa zdôrazňuje nevyhnutnosť ochrany uvedených oblastí životného prostredia. Rozoberajú sa príčiny vzniku a priebeh daných afér a následne na to sa hľadajú eventuálne riešenia na vzniknuté problémy . Prvá kapitola obsahuje teoretické poňatie problematiky - stručný chronologický prehľad vývoja noriem a opis orgánov Európskej únii vo vzťahu k ochrane životného prostredia. Druhá časť vymedzuje ochranu ovzdušia zo širšieho uhla pohľadu a potom bližšie konkretizuje automobilovú kauzu. Tretí diel sa orientuje na ochranu pôdy - na všeobecný rozbor problematiky, ale aj na konkrétne body vybranej kauzy.
Klíčová slova: Európska únia; znečistenie pôdy; znečistenie vzduchu; Monsanto; Volkswagen
Název práce: Porušování norem ochrany životního prostředí společnostmi se sídlem v EU
Autor(ka) práce: Ambrušová, Tímea
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Grmelová, Nicole
Oponenti práce: Kostelanský, Ludvík
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V této bakalářské práci se podrobně projednávají vybrané typy znečišťování životního prostředí a to konkrétně znečišťování ovzduší a půdy. Práce se především zaměřuje na aktuálně dvě nejvíce společensky diskutované kauzy o životním prostředí: 1) nadměrné produkci emisí vozidel vyrobenými společností Volkswagen 2) využívání škodlivých chemických látek v zemědělství společností Monsanto V práci se zdůrazňuje nutnost ochrany uvedených oblastí životního prostředí. Rozebírají se příčiny vzniku a průběh daných afér a následně na to se hledají eventuální řešení na vzniklé problémy. První kapitola obsahuje teoretické pojetí problematiky - stručný chronologický přehled vývoje norem a popis orgánů Evropské unii ve vztahu k ochraně životního prostředí. Druhá část vymezuje ochranu ovzduší ze širšího úhlu pohledu a pak blíže konkretizuje automobilovou kauzu. Třetí díl se orientuje na ochranu půdy - na obecný rozbor problematiky, ale i na konkrétní body vybrané kauzy.
Klíčová slova: znečistění půdy; Volkswagen; Evropská unie; Monsanto; znečistění ovzduší
Název práce: Violation of environmental standards by companies based in the EU
Autor(ka) práce: Ambrušová, Tímea
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Grmelová, Nicole
Oponenti práce: Kostelanský, Ludvík
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
In this bachelor thesis are discussed in detail selected types of pollution - air and soil pollution. The work mainly focuses on two currently most socially debated environmental cases: 1) excessive production of emissions via vehicles manufactured by Volkswagen 2) the use of harmful chemicals in agriculture by Monsanto The thesis stresses the need to protect selected areas of the environment. It analyses the causes of the origin and also the development of given affairs. Then it seeks eventual solutions of the problems. The first chapter contains a theoretical concept of the issue - a brief chronological overview of the development of standards and a description of the bodies of the European Union in relation to the protection of the environment. The second part defines the protection of air from a broader perspective, and then specifies the car case more in detail. The third part focuses on soil conservation - on the general analysis of the issues, but also on specific points of the selected case.
Klíčová slova: soil pollution ; European Union; air pollution; Monsanto; Volkswagen

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Podnikání a právo
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra podnikového a evropského práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 6. 2015
Datum podání práce: 30. 4. 2016
Datum obhajoby: 9. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/53496/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: