Hodnocení kvality dosaženého vzdělání jako faktoru uplatnitelnosti absolventů VŠE na trhu práce

Název práce: Hodnocení kvality dosaženého vzdělání jako faktoru uplatnitelnosti absolventů VŠE na trhu práce
Autor(ka) práce: Bezděk, Jaroslav
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Fischer, Jakub
Oponenti práce: Pecáková, Iva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zkoumání hodnocení vysokoškolského vzdělání na Vysoké škole ekonomické v Praze s důrazem na Fakultu informatiky a statistiky. Cílem práce je ale především snaha o zjištění, zda některá položka z hodnocení vysokoškolského vzdělání může být považována za faktor uplatnitelnosti absolventů na pracovním trhu, a to až do pěti let po ukončení studia na vysoké škole. Analýza byla provedena nad daty z dotazníkového šetření REFLEX 2013. Zkoumání kvality vysokoškolského vzdělání bylo v práci prováděno pomocí četnostních tabulek a faktory uplatnitelnosti byly zkoumány na základě výpočtů měr závislosti nominálních a ordinálních proměnných. Přínos práce je především v možnosti reálného využití výsledků ke zkvalitnění úrovně vzdělávání na Vysoké škole ekonomické v Praze. Například bylo zjištěno, že studenti na Fakultě informatiky a statistiky za stávajících podmínek nedosahují takové míry vzdělání v oblasti komunikace v cizím jazyce, která by byla dostatečná pro přijetí do jejich současného zaměstnání.
Klíčová slova: faktory uplatnitelnosti; hodnocení kvality vzdělání; vysokoškolské studium; absolventi vysokých škol
Název práce: Assessment of education quality as factor of employability on a job market of University od Economics in Prague graduates
Autor(ka) práce: Bezděk, Jaroslav
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Fischer, Jakub
Oponenti práce: Pecáková, Iva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor thesis focuses on research of university education assessment from the University of Economics in Prague, with accent on Faculty of Informatics and Statistics. However, the main aim of the bachelor thesis is to analyse, if any item of university education evaluation can be considered to become an employability factor for graduates on a job market, even five years after their graduation. Analysis was made over the data file from REFLEX 2013 survey via questionnaire. Quality of university education was researched with the aid of frequency tables and employability factors were researched on calculation of dependence rates for nominal and ordinal variables. Benefit of the bachelor thesis is firstly in option to use results for making a level of education at the University of Economics in Prague better. For example, there was found out, that nowadays students at Faculty of Informatics and Statistics do not have so good communication skills in foreign language to be acceptable in their present job.
Klíčová slova: graduates; assessment of education quality; university education; employability factors

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Statistika a ekonometrie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonomické statistiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 12. 2015
Datum podání práce: 31. 5. 2016
Datum obhajoby: 13. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/55467/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: