Vývoj vybraných ekonomických ukazatelů zemí Visegradské čtyřky v porovnání s vývojem EU jako celku

Název práce: Vývoj vybraných ekonomických ukazovateľov krajín Vyšehradskej štvorky v porovnaní s vývojom Európskej únie ako celku
Autor(ka) práce: Jusková, Katarína
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Breňová, Lubomíra
Oponenti práce: Rusmichová, Lada
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Náplňou tejto práce je priblížiť ekonomickú situáciu krajín Vyšehradskej štvorky (V4) na základe vybraných makroekonomických veličín a taktiež znázorniť ich vývoj v porovnaní s Európskou úniou ako celkom. Analyzované sú ukazovatele: hrubý domáci produkt, inflácia, nezamestnanosť a štátny deficit, a to počas obdobia od vstupu krajín V4 do Európskej únie v roku 2004 až po najaktuálnejšie údaje z roku 2015. Práca je rozdelená na teoretickú a praktickú časť. Cieľom teoretickej časti je definovať základne pojmy súvisiace s predmetnými makroekonomickými veličinami a vysvetliť spôsoby ich merania. Následne sú v praktickej časti rozobrané hodnoty a vývoj týchto ukazovateľov počas sledovaného obdobia naprieč krajinami V4 a taktiež ich porovnanie s priemerom celej Európskej únie. Na základe analýzy je možné konštatovať, že ekonomická situácia krajín Vyšehradskej štvorky sa od vstupu do EÚ pozorovateľne zlepšila a tento trend pomaly pokračuje aj napriek komplikáciám spôsobeným hospodárskou krízou. Taktiež je možné zhodnotiť, že z krajín V4 dosahuje Česká republika vo všeobecnosti najlepšie výsledky v pozorovaných ukazovateľoch.
Klíčová slova: Európska únia; Vyšehradská štvorka; rozpočtový deficit; inflácia; hrubý domáci produkt; nezamestnanosť
Název práce: Vývoj vybraných ekonomických ukazatelů zemí Visegradské čtyřky v porovnání s vývojem EU jako celku
Autor(ka) práce: Jusková, Katarína
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Breňová, Lubomíra
Oponenti práce: Rusmichová, Lada
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Náplní této práce je přiblížit ekonomickou situaci zemí Visegrádské čtyřky (V4) na základě vybraných makroekonomických veličin a také znázornit jejich vývoj v porovnání s Evropskou unií jako celkem. Analyzované jsou ukazatele: hrubý domácí produkt, inflace, nezaměstnanost a státní deficit, a to za období od vstupu zemí V4 do Evropské unie v roce 2004 až po nejaktuálnější údaje z roku 2015. Práce je rozdělená na teoretickou a praktickou část. Cílem teoretické části je definovat základní pojmy související s předmětnými makroekonomickými veličinami a vysvětlit způsoby jejich měření. Následně jsou v praktické části rozebrané hodnoty a vývoj těchto ukazatelů během sledovaného období napříč zeměmi V4 a také jejich porovnání s průměrem celé Evropské unie. Na základě analýzy je možné konstatovat, že ekonomická situace zemí Visegrádské čtyřky se od vstupu do EU pozorovatelně zlepšila a tento trend pomalu pokračuje i navzdory komplikacím způsobeným hospodářskou krizí. Také je možné zhodnotit, že ze zemí V4 dosahuje Česká republika všeobecně nejlepších výsledků v pozorovaných ukazatelích.
Klíčová slova: Visegrádská čtyřka; nezaměstnanost; rozpočtový deficit; hrubý domácí produkt; inflace; Evropská unie
Název práce: Development of selected economic indicators in Visegrad countries compared with the development of the European Union as a whole
Autor(ka) práce: Jusková, Katarína
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Breňová, Lubomíra
Oponenti práce: Rusmichová, Lada
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis examines economic situation in the four countries of the Visegrad Group (V4) based on four chosen macroeconomic indicators and also describes their progress in comparison with the European Union as a whole. The analysed indicators are namely gross domestic product, inflation, unemployment, and budget deficit which are examined during a period since the entry of the V4 countries into the European Union in 2004 until the most recent data of 2015. The thesis is divided into a theoretical and a practical part. The theoretical part is aimed to define basic terms related to the four macroeconomic indicators of interest and also to explain the methods of their measurement. Subsequently, the practical part examines actual values and development of these indicators during the period of interest across the countries of the V4 and compares them with the average of the whole European Union. Based on the analysis it can be inferred that economic situation of the countries of the V4 has notably improved since their entry into the EU and this trend slowly continues despite setbacks caused by the economic crisis. Moreover, it can be concluded that across the countries of the V4 Czech Republic generally performs the best in the four indicators analysed.
Klíčová slova: budget deficit; inflation; gross domestic product; unemployment; the European Union; The Visegrad Group

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra mikroekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 11. 2015
Datum podání práce: 19. 4. 2016
Datum obhajoby: 21. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/55237/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: