Vztahy Evropské unie vůči třetím zemím v oblasti vnější migrační politiky – příležitosti a rizika

Název práce: Vztahy Evropské unie vůči třetím zemím v oblasti vnější migrační politiky – příležitosti a rizika
Autor(ka) práce: Tůmová, Tereza
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vostrovská, Zdenka
Oponenti práce: Munzi, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá vztahy a migračními politikami Evropské unie vůči osobám ze třetích zemí. Hlavním cílem je vymezit ucelený a komplexní pohled na problematiku migrace a zanalyzovat vývoj vnějších migračních politik Evropské unie od roku 1985 až po současnost, kdy je Evropa zasažena masivními migračními toky osob ze třetích zemí. Sekundárním cílem práce je zhodnocení důsledků, příležitostí a rizik pro cílové země, které s sebou mezinárodní migrace může přinášet. Teoretická část práce definuje teorie migrací, jejich jednotlivé členění a faktory, které migraci osob ovlivňují a vysvětlují. Také je vymezen vývoj legislativního rámce migračních politik v Evropské unii a jsou vymezeny bezpečnostní strategie a instituce, které se výrazně podílejí na řízení migračních toků do EU. V druhé části je provedena analýza silných migračních toků do EU po roce 2011 a následné změny migračních politik k řešení této problematiky. Cílem práce je také zhodnotit či vyvrátit hypotézy, zda je migrační saldo driverem růstu evropské populace a zda se v důsledku silných migračních toků nemění také bezpečnostní situace evropského regionu. K analýze jsou využívána data Evropské komise, Eurostatu, Europolu a dalších institucí, které shromažďují statistiky důležitých indikátorů v EU. Na základě získaných dat byly obě hypotézy potvrzeny a byla zjištěna existence o vzájemném vztahu mezi imigrací, růstem populace a změnou bezpečnostní situace v EU.
Klíčová slova: migrace; mezinárodní migrace; migrační politika; Evropská unie
Název práce: External Migration Policy of the European Union in Relationships With Third World Countries - Opportunities and Risks
Autor(ka) práce: Tůmová, Tereza
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Vostrovská, Zdenka
Oponenti práce: Munzi, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diploma thesis focuses on migration policy in the European Union in the field of human migration flows from third world countries. The main aim of this thesis is to define global approach to theories of migration and analyze the development of external migration policies of The European Union since 1985 to the present when massive migration flows of people from third world countries hit Europe. Another aim is to evaluate consequences, opportunities and risks for destination countries which can be affected by the international migration. These chapters also introduce the legislative framework of migration policies in the European Union and they introduce security strategies and organizations that are involved in the management of migration flows to the European Union. Second part of this thesis analyses a massive migration flows to EU region after year 2011 and this part also identifies changes in migration policy as a response to this unexpected situation. Another aim is to confirm or disprove the hypotheses, whether migratory flows are the main driver in European population growth and whether there are any changes in the security issues across whole European region. The thesis follows the datasets from European Commission, Eurostat, Europol and from another organizations collecting information on key statistics in the EU. On the basis of the acquired data, the hypotheses about the existence of a correlation between the immigration, population growth and changes in the security field were confirmed.
Klíčová slova: Migration; International migration; Migration policy; European Union

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 12. 2015
Datum podání práce: 31. 5. 2016
Datum obhajoby: 21. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/55493/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: