ANALÝZA VÝVOJE SPOTŘEBNÍ DANĚ Z TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ A JEJÍHO VLIVU V ČR OD ROKU 1993 DO SOUČASNOSTI

Název práce: ANALÝZA VÝVOJE SPOTŘEBNÍ DANĚ Z TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ A JEJÍHO VLIVU V ČR OD ROKU 1993 DO SOUČASNOSTI
Autor(ka) práce: Valešová, Věra
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ševčík, Miroslav
Oponenti práce: Pekárek, Štěpán
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této práce je analýza spotřební daně z tabákových výrobků v České republice od roku 1993 do současnosti, obzvláště pak vývoj sazeb a výnosů z této daně. Spotřební daň je uvalena na tabákové výrobky jak v České republice, tak i v ostatních zemích Evropské unie. Harmonizační snahy v Evropské unii a také fiskální potřeba České republiky jsou příčinou častých změn sazeb spotřební daně z tabákových výrobků. Tyto změny nevedou jen ke změně ve výběru spotřební daně, ale mohou také vyvolat některé další efekty. V teoretické části je nejprve charakterizována daňová teorie s detailním zaměřením na spotřební daň z tabákových výrobků. Dále je definován význam spotřební daně z tabákových výrobků, principy a mechanismy výběru spotřební daně. V praktické části práce se zaměřuji na analýzu vývoje legislativního rámce, který se dotýká spotřební daně z tabákových výrobků a významně další části práce ovlivňuje. Dále se věnuji analýze vztahu mezi sazbou spotřební daně z tabákových výrobků a výběrem této daně a zjišťuji, že vyšší sazba spotřební daně nevedla vždy k vyšším daňovým výnosům. Následně je zhodnocena efektivnost zvyšování spotřební daně z tabákových výrobků a dopad tohoto zvyšování na spotřebu tabákových výrobků, nelegální trh a veřejné rozpočty.
Klíčová slova: tabákové výrobky; regulace; cigarety; spotřební daň; tabák
Název práce: ANALYSIS OF DEVELOPMENT OF EXCISE DUTY ON TOBACCO PRODUCTS AND ITS INFLUENCE IN THE CZECH REPUBLIC FROM 1993 TO THE PRESENT
Autor(ka) práce: Valešová, Věra
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Ševčík, Miroslav
Oponenti práce: Pekárek, Štěpán
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The purpose of this thesis is to analyse the excise duty on tobacco products in the Czech Republic since 1993 up to the present time, especially the development of rates and revenues. Excise duty is imposed on tobacco products in the Czech Republic and also in the other European Union countries. Harmonisation efforts in the European Union and also fiscal need of Czech Republic cause frequent changes in tobacco excise duty rates, which conduces not only to change of tax collection, but can also bring some other related effects. In the theoretical part I first characterize the tax theory with a detailed focus on excise duty on tobacco products. Subsequently I define the meaning of excise duty on tobacco products, the principles and the mechanisms of the tax collection. In the practical part of the thesis I aim at analyse the evolution of the legal framework that affects excise duty on tobacco products and significantly affects the thesis in other sections. Further, I analyse the relationship between the rate of excise duty on tobacco products and tax collection and find out that the higher rate of excise duty not always led to higher tax yields. Finally I assess the effectiveness of the increase of excise duty on tobacco products and its impact on the consumption of tobacco products, illegal market and the public budgets.
Klíčová slova: regulation; cigarettes; tobacco; tobacco products; excise duty

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 6. 2015
Datum podání práce: 25. 12. 2015
Datum obhajoby: 21. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/53439/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: