Analýza dopadů sociální reformy v oblasti rodičovství na trh práce v letech 2012-2015

Název práce: Analýza dopadů sociální reformy v oblasti rodičovství na trh práce v letech 2012-2015
Autor(ka) práce: Šindelářová, Eliška
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Štípek, Vladimír
Oponenti práce: Bartůsková, Lucia
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se věnuje efektivitě části sociální reformy, která proběhla v roce 2012. Konkrétně se zaměřuje na zavedení rovnosti dvouletého a čtyřletého pobírání rodičovského příspěvku a analyzuje důsledky, které tato změna přinesla. Práce ukazuje, že i bez zásadních změn ve výdajích na rodičovský příspěvek, jeho výši a genderovou strukturu příjemců, rodiče po roce 2012 rapidně zvýšili svou poptávku po denní formě kolektivní péče o děti. Důvodem je, že rodiče mohou docházet do zaměstnání a současně smí dítě starší dvou let denně navštěvovat kolektivní zařízení, aniž by ztratil rodič nárok na rodičovský příspěvek. Na zvýšenou poptávku reagovala především soukromá zařízení, která mají oproti veřejným mateřským školám výhodu ve snadnějším navyšování kapacity. Část sociální reformy týkající se rodičovství tedy zároveň snížila nezaměstnanost rodičů dětí v předškolním věku a zásadně zvýšila počet polovičních úvazků rodičů. V závěru práce je s ohledem na porodnost vytvořená predikce vývoje počtu příjemců rodičovského příspěvku a je navrženo národohospodářské doporučení. Práce přináší zhodnocení konkrétní části sociální reformy z roku 2012 týkající se rodičovství z národohospodářského hlediska.
Klíčová slova: rodičovství; nezaměstnanost; efektivita; porodnost; sociální reforma; kolektivní péče od dítě; rodičovský příspěvek
Název práce: Analysis of the impact of social reforms in the parenting labor market in 2012-2015
Autor(ka) práce: Šindelářová, Eliška
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Štípek, Vladimír
Oponenti práce: Bartůsková, Lucia
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bachelor thesis is focused on efficiency of social reforms, which was made in 2012, specifically for establishing equality of the two and four-year parental allowance and analyzes the effects which was brought with this change. This thesis shows that even without a fundamental change in expenses on parental allowance, its amount and gender structure of beneficiaries, parents increased their demand on daily form of collective childcare after year 2012. Reason is that parents can work and at the same time can child over two years old attend care programs on daily basis, so that parent doesn´t loss entitled to parental allowance. Private facilities responded to that increased demand, because they have easier possibilities to upgrade capacity than public day care centers. Part of social reforms concerning parenting also reduce unemployment of parents of children in preschool age and significantly increased the number of part time working peoples. In conclusion is made prediction of parental allowance recipients based on birthrate and suggested economy recommendations. This thesis brings evaluation of specific parts of the social reforms of 2012 regarding parenting from a macroeconomic perspective.
Klíčová slova: collective childcare; parental allowance; parenting; unemployment; efficiency; fetility; social reform

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 3. 2016
Datum podání práce: 27. 5. 2016
Datum obhajoby: 20. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/56874/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: